Biztonságos nyári vezetés: nyaralás előtt, veszélyhelyzet után – tanácsok az ORFK-OBB vezetőitől

Hírek Kiemelt

Egyelőre úgy tűnik, hogy a belföldi pihenés lesz az idei év legnépszerűbb vakációs megoldása, várhatóan a megszokottnál is nagyobb lesz a hazai üdülőhelyek autós forgalma, így nagyon fontos, hogy az autónkat megfelelően felkészítsük a nyárra. Az ORFK-OBB és a Continental közös sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy nyáron is kiemelt figyelmet kell fordítani a szezonnak megfelelő gumiabroncsok használatára, illetve az abroncsok állapotára, hosszabb utazás előtt nem elég azokat csupán szemmel ellenőrizni.

 

Berzai Zsolt

Mire lehet számítani a műszaki ellenőrzéskor?

Az ORFK-OBB célzott közúti ellenőrzései június 26-án indulnak el Pest megyében és június 29-én Budapesten. „Az ellenőrzések célja, hogy felhívjuk a figyelmet az évszaknak megfelelő, optimális profilmélységgel és nyomással rendelkező gumiabroncsok használatára” – jegyezte meg Berzai Zsolt r. alezredes, ORFK Rendészeti Főigazgatóság, Közlekedésrendészeti Főosztály, Balesetmegelőzési Osztályának vezetője. „A koronavírus okozta veszélyhelyzet után az autók megfelelő műszaki ellenőrzése még indokoltabb, hiszen számos család sokkal kevesebbszer mozdult ki otthonról, sok autó hetekig, hónapokig pihent a garázsban, vagy csak ritkán, kifejezetten rövid utat tettek meg vele” – hangsúlyozta az ORFK-OBB főtitkára. Azok az ellenőrzésen átesett autósok, akiknél mindent rendben találtak a rendőrök, a Continental munkatársaitól egy 10.000 Ft értékű utalványt, illetve a Continental gumiabroncsokra 30%-os kedvezményt kapnak, melyeket a Continental Centrum gyorsszervizben használhatnak fel augusztus végéig.

 

Elengedhetetlen a szezonális abroncscsere

Hiába tűnik a téli abroncscsere lényegesebbnek a zord időjárási körülmények miatt, fontos tisztában lennünk azzal, hogy a megfelelő gumiabroncsok használata a melegebb hónapok során is feltétlenül szükséges. „Sajnos még mindig él az autósok körében az a tévhit, hogy a puhább keverékkel készülő téli abroncsok jobban tapadnak melegebb időjárási körülmények között, azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A melegebb évszakban a téli abroncsok fékútja jelentősen megnő, irányíthatóságuk pedig rosszabb, mint a nyári gumiabroncsoké” – figyelmeztet Hoffer Zsolt, a Continental vezetéstechnikai nagykövete. A téli gumiabroncs meleg hőmérsékleti körülmények között jóval erősebben deformálódik, így nyáron sokkal kevésbé biztonságos, mint a szezonnak megfelelő társa – derült ki a vezetéstechnikai nagykövet bemutatójából.

 

Hogyan válasszunk gumiabroncsot?

A választás során mindenképpen számításba kell vennünk saját autóhasználati szokásainkat, kitérve arra, hogy milyen rendszerességgel, átlagosan milyen távon, milyen körülmények között használjuk gépjárművünket” – mondta el Menkó Illés, a Continental Hungaria Kft. műszaki szakértője. „A drágább abroncsok rendszerint jobb irányíthatóságot, rövidebb fékutat, jobb tapadást nyújtanak. Bár a prémium abroncs költségesebb, amikor megvásároljuk, azonban hosszú távon gazdaságosabb választás, ugyanis kisebb a gördülési ellenállása, így az autó kevesebbet fogyaszt” – hangsúlyozta Menkó Illés a sajtótájékoztatón tartott bemutatón.

 

Ajánlott a gyorsszervizek felkeresése

Egy alapos műszaki átnézés is sokat használ: az olajszintet, a fékeket, az akkumulátort, a lámpákat, a hűtőfolyadékot, és az ablaktörlőket, valamint az ablaktörlő folyadékot is érdemes leellenőriztetni. „A legjobb, ha mindezzel egy gyorsszervizt keresünk fel, hiszen jobb, ha az akkumulátor ellenőrzését a szakemberekre hagyjuk. Egészen biztos, hogy senki sem akar egy lemerült akkumulátorral bajlódni a nyaralás alatt” – mondta el Pócsik László, a Continental Centrum és a KTM Centrum társtulajdonosa. „Emellett, mivel elindult a motoros szezon is, természetesen a kétkerekű járműveinkről sem szabad megfeledkezni, hasonlóan körültekintően kell eljárnunk az műszaki ellenőrzés során, mint az autók esetében” – hívta fel a figyelmet Pócsik László.

Az ORFK-OBB és a Continental is azt tanácsolja a nyaralni indulóknak, hogy az autók megfelelő felkészítése mellett vigyenek magukkal elegendő folyadékot és nem romlandó élelmiszereket, mert a hosszabb utakon előfordulhatnak jelentősebb ideig tartó, kényszerű várakozások.

SOCIAL MEDIA