Bettany Hughes filmezhette le először a nemrégiben felfedezett 11 400 éves kőtáblát

Hírek

A rajzot Közel-Kelet egyik legjelentősebb zarándokhelye, Şanlıurfa mellett, egy falusi pincében találták meg, és olyan férfit ábrázol meztelenül, akit egy ideges bika és nagymacskák támadnak meg.

 

Şanlıurfa tartomány Göbeklitep ásatási területét hat évvel ezelőtt vették fel az UNESCO Világörökség-listára: itt található a világ legrégebbi megalitikus építménycsoportja, valamint a középső kőkorszak, a mezolitikum eddig felfedezett legősibb, tízezer éves temploma. A területen számos, esetenként több méteres ember- és állatszobrot találtak.

Néhány hónappal ezelőtt pedig Şanlıurfa mellett, egy vidéki pincében bukkantak egy olyan kőbe vésett rajztáblára, amelynek története szerint egy felbőszült bika és néhány vadmacska megtámad egy meztelen embert. A brit származású író és műsorvezető, Bettany Hughes professzornak jutott a megtisztelő lehetőség, hogy elsőként forgathatott a helyszínen. A díjnyertes történész hiteles és információdús, ugyanakkor szórakoztató időutazásai általában ősi civilizációk történelmébe kalauzolnak, miközben különböző mérnöki, kulturális és vallási emlékeket, alkotásokat követnek nyomon.

Az 11 400 éves rajztáblát a Kincsek Bettany Hughes-zal c. dokumentumsorozat mutatja be a Viasat History csatornán, április 19-étől péntekenként 21 órakor.

 

SOCIAL MEDIA