Belehúz a regatta

Hírek

Csákvári Péter készített exkluzív fotósorozatot a fesztiválról, amely számtalan érdekességet kínál: lesz itt magnókazetta-színpadon fellépő minizenekar, paprikában vagy éppen olvadt jégkrémen evező, szivacson strandröplabdázó apró sportolók és a fürdőszobában életre kelő mikroregatta – az idén május 5-én sorra kerülő Dunai Regatta V4 Races sport- és kulturális fesztivált eleveníti meg a világhírű fotós Csákvári Péter legújabb miniatűr fotóvilága.

Különleges makettvilágban kel életre a hatodik Dunai Regatta fesztivál a nemzetközi hírű fotós Csákvári Péter fényképein. A budapesti Műegyetem rakparton idén május 5-én sorra kerülő esemény világát minifigurák, hétköznapi tárgyak és ételek felhasználásával idézi meg a művész most bemutatott galériájában.

A Tiny Wasteland exkluzív, Dunai Regatta-kiadásában a fotóművész védjegyévé vált módon a mindennapi életben használati eszközök és különböző élelmiszerek felhasználásával, az alkalmat jellemző élethelyzeteket megjelenítve idézi meg a fesztiválszezont a budapesti Duna-parton elindító eseményt, némi humorral és egészséges társadalomkritikával vegyítve. Csákvári Péter regattás és egyéb alkotásaiból egy kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a Regattán – írják a szervezők.

A „miniregattán” minden hasonlóan zajlik, mint a valóságban, persze a méltán híres Csákvári-csavarokkal. A galériában szereplő képeken a tipikus fesztiválpillanatok elevenednek meg. A Dunai Regatta sárkányhajós és evezős nyolcas versenyei például egy mosdón kelnek életre, ahol a versenyzők és népes szurkolótáboruk gumikacsák, fogkefék és fogkrémek gyűrűjében buzdítja kedvenceit. A magnókazettán fellépő hattagú zenekar és a koncertet élvező nézők mellett salátalevélen, pirospaprika-csónakban és a megolvadt jégkrémfolton evező minipárosok, az üdítős fémdobozra kosarat dobó vagy mosogatószivacson strandröplabdázó parányi sportolók is szerepelnek a különleges mikrovilágban, áll közleményükben.

Az egyetemi sportversenynek indult Dunai Regatta mára valódi sportfesztivállá nőtt, amire idén közel 30 ezer látogatót várnak a szervezők. Az eseményre a tavalyi rekordot is meghaladó, több mint ezer nevezés érkezett 4 külföldi és 18 magyar egyetemről. A V4-es magyar elnökség hivatalos programjaként erősíteni kívánja a régióban élő fiatalok közötti kapcsolatokat is – a Regatta vízi versenyein idén lengyelországi, csehországi és szlovákiai felsőoktatási intézmények is megmérettetik magukat.

A Dunai Regatta egyik legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet a sportok szeretete mellett a Duna közösségépítő szerepére, sokszínű használatára, jelentőségére a város életében. Csákvári Péter minivilága éppen ezt az üzenetet erősíti, amikor a művésztől megszokott, akár fanyar humorral jeleníti meg a fesztivál legjellemzőbb pillanatait – mondta Gorácz Anikó, a szervező Antall József Tudásközpont arculat és kommunikáció irodájának vezetője a közleményben.

Nagy kihívást jelentett a Dunai Regatta képeinek elkészítése. Sokszor a kötetlen témák is kifognak rajtam, de az előre meghatározott jelenetek, mint a sportesemények, az evezés vagy egy koncert a vártnál jobban leizzasztott. A koncertjelenethez az eddigi legtöbb figurát használtam fel. Mindegyiküket egyesével ragasztottam le, sok figurát festeni is kellett a szerephez, az éjszakai világításhoz a piros-kék vakukkal való játék is nehéz feladat volt, de nagyon élveztem. Egyedül azt sajnálom, hogy cheerleadereket nem sikerült szereznem, hiszen azok még igazán illettek volna a Dunai Regatta arculatához és hangulatához – mondta Csákvári Péter.

Csákvári Péter két évvel ezelőtt, egy világvégi, 50 lelkes szigeten, az egyik ételfotója mellé tett apró figurákat viccből. A végeredmény annyira tetszett neki, hogy megálmodott még néhány ilyen képet, amelyek a közvetlen környezetében nagy sikert arattak, majd a világ egyik legnagyobb fotóversenyén harmadik helyezést ért el. Így született meg a Tiny Wasteland, a világ, ahol egy ananász heggyé válik, egy mosdó folyóvá, egy szivacs pedig röplabdapályává.

SOCIAL MEDIA