Az okostelefont is fontos védeni a kánikulától

Hírek

Nyár elején megugrik a kereslet a mobilkészülékek iránt, hiszen sokan ilyenkor eszmélnek rá, hogy meglévő, régi készülékük helyett egy szebb felvételeket készíteni képes, jobb üzemidőt kínáló telefonra van szükségük.

 

Ha nincs is mód új készülék beszerzésére, az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

  • A nyári kánikulában fontos az okostelefont is óvni a hőségtől: még kikapcsolt állapotban sem érdemes az átforrósodó járműben hagyni a telefont, mert a telep helyrehozhatatlanul károsodhat.
  • Bár Androidon és iOS-en is fejlett követési funkciók segítik az elhagyott, ellopott készülék felkutatását, ha nem alkalmazunk képernyőzárat, vagy primitív jelkódzárat, könnyen kitalálható PIN-kódot használunk, ezt bárki könnyedén kikapcsolja: érdemes ezek helyett legalább szofisztikált PIN-kóddal, de méginkább ujjlenyomat- vagy arcfelismeréssel óvni az adatainkat.
  • A kisebb tárhellyel szerelt olcsóbb modellek tulajdonosai körében gyakran előfordul, hogy a legrosszabb pillanatban telik be a tárhely a nyaralós felvételekkel, amely így akár a telefon működését is lelassíthatja. Érdemes legalább a nyaralás időszakára előfizetni Google, Apple, Microsoft vagy egyéb cég felhőszolgáltatására, amelyekkel a szállásra érve wifin keresztül egyszerűen feltölthetők a friss felvételek.
  • Utazás közben érdemes lehet aktiválni az akkumulátortakarékos üzemmódot: ezt iPhone-on az Alacsony töltöttségű mód néven, Androidon pedig Akkumulátorkímélő mód néven érdemes keresni.

Mivel egy teljesen új telefon beszerzése a nyaralásra fordított büdzséből vonna el jelentős pénzügyi tartalékokat, egy olcsóbb, felújított készülék beszerzése racionális döntés lehet – ezért állított össze a Rejoy saját szervizlaborának tapasztalatai alapján egy rövid listát az ajánlott készülékekről.

 

Ezek a legolcsóbb okosmobilok utazáshoz

A felújított iPhone-ok közül a legalacsonyabb árkategóriában az iPhone 7 felel meg a kívánalmaknak: 12 megapixeles kamerája optikai képstabilizátorral segíti az éles képek készítését, és nagyon olcsón, hatezer forint körüli összegért lehet hozzá új, utángyártott akkumulátort rendelni a Rejoynál. Az androidos kínálatból a Huawei P30 Lite lehet jó választás a fotózás terén ebben az árszegmensben, mivel tripla hátlapi, és jó minőségű előlapi kamerával rendelkezik.

 

A legjobb felújított mobilok 50-100 ezer forint közötti összegért

Ha az utazáskor a minél hosszabb akkuidő a fontos: a Xiaomi gyártmányai közül a Poco F3 kimondottan jó választás a 4520 milliamperórás akkumulátorával 99 ezer forint körüli áron, a dél-koreai mobilok közül pedig a Samsung Galaxy A72-es jöhet szóba, amelyet ötezer milliamperóra kapacitású akkujával lehet megvenni. Bár a telepeik kisebb kapacitásúak, üzemidőben az iPhone X és XR típusok is kimondottan erősek: előbbi fotózásban erősebb, mert az egyik hátlapi kamerája kétszeres optikai nagyítást is kínál, míg az XR akkuidőben győzedelmeskedik. Amennyiben a fotózás a legfontosabb szempont, egy Leica-gyártmányú optikával szerelt, tripla hátlapi kamerás Huawei P30-as lehet jó választás, hiszen még a szelfikamerája is prémium minőségű.

 

Komoly tudás érkezik 100-150 ezer forint között

E kategóriában már kiemelkedőbb fotós és videós képességekre érdemes számítani, és mivel nagyobb értéket képviselnek, mindenképp érdemes aktiválni rajtuk az eszközkövetési funkciót, amely az elveszített, ellopott telefon kézre kerítését segíti hatékonyan.

A százezer forint feletti lélektani határt átlépve a Samsung Galaxy S20 és S21-es szériájának tagjai, azon belül is a főleg az FE, vagyis Fan Edition kivitelei ajánlottak, mert a kedvezőbb áruk mellett utóbbiaknak az alapmodellnél is hosszabb lehet az üzemidejük. Ebben az ársávban az iPhone 11 említésre méltó a hosszú üzemidejű készülékek közül, illetve a Xiaomi Mi 11-es szériájának darabjai, amelyek szupergyors töltési funkciójukkal emelkednek ki a tömegből. A fotós és videós képességek tekintetében az Apple kínálatából ebben a szegmensben az iPhone 12 minit lehet kiemelni dupla hátlapi, és fejlett előlapi kamerájának köszönhetően. Az androidos modellek közül a Huawei Mate 30 Pro ajánlható ötszörös optikai nagyítást kínáló tripla hátlapi, és nagyon jó minőségű szelfikamerája révén.

 

Ezek a legjobb felújított flagshipek egy utazónak

A zászlóshajó készülékek iránt jelenleg is komoly igény mutatkozik, hiszen már egy fél-egyéves készülék árán is jelentős tízezreket lehet spórolni egy felújított telefon beszerzésekor. E kategória képviselőibe már olyan fejlett kamerarendszer kerül, amely hétköznapi felhasználás esetében szükségtelenné teszi a külön fényképezőgépet, mégis jó minőségben vissza lehet nézni a felvételeket akár UHD tévén is.

Mostanra már az összehajtható kivitelű készülékek második generációja is elérhető a Rejoy.hu kínálatában: a Samsung Galaxy Z Fold4 szuper választás egy utazónak, hiszen igény esetén tabletméretűvé nyitható ki a készülék, de összecsukva normál okostelefonként is használható, kiemelkedő üzemidővel – és a fotós, videós képességei terén sem szerények, például háromszoros optikai zoomot kínál a tripla hátlapi kamera egyike.

Nem véletlenül népszerűek az iPhone 13 Pro és 13 Pro Max készülékek sem, hiszen a nagyképernyős, fejlett tripla hátlapi kamerás készülékek egyaránt erősek üzemidőben, de fotózásban és videózásban is. Aki androidos vonalon vágyik hagyományos, nem összehajtható kivitelű csúcsmodellre, például a Huawei Mate 40 Prót, illetve alternatívaként a Xiaomi 12 Prót érdemes megvizsgálnia, mivel ezek is fejlett (50 megapixeles) főkamerával, illetve nagy kapacitású teleppel vannak felszerelve – írják.

 

SOCIAL MEDIA