Az idei évi beruházásokkal összesen 100 Coop üzlet működik majd napelemes technológiával

Hírek Kiemelt

A fenntarthatóság iránt elkötelezett Coop Gazdasági Csoport hosszú évek óta folytatja energiahatékony és környezettudatos beruházási programját. A fejlesztési területek közül kiemelkedik a napelemes rendszerek telepítése, amelynek keretében az idei évre több mint 100 üzleten működik majd háztartási méretű kiserőmű, amelyekkel az üzletlánc a teljes áramfogyasztásának mintegy 2%-át saját maga állítja elő. A projektben úttörő szerepet vállaló franchise partnerek, az Unió Coop Zrt. és az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. telepített rendszereikkel együttesen elérték az évi egymillió kWh napelemmel megtermelt villamos-energia mennyiséget. Ebből az alkalomból a Coop Csoport szerződéses partnere, a Verdaccio EnergyTeam Energetikai Kft. egy emlékplakettet és egy oklevelet adott át a társaságok vezetőinek.

 

A tisztán magyar tulajdonú Coop Gazdasági Csoport több évtizede meghatározó szereplője a hazai kereskedelemnek, a láncok között a legkiterjedtebb lefedettséggel és a legnagyobb boltszámmal rendelkezik, mintegy 1500 településen 2300 üzletével. A versenyképesség megtartása és növelése érdekében a Coop évek óta olyan fejlesztéseket folytat, amelyek középpontjában a fenntarthatóság áll. A környezet- és energiatudatos szemlélet áthatja a Coop Csoport minden tevékenységét a beszerzéstől kezdve az üzlethelyiségek létesítésén és használatán át a logisztikáig, amellyel igyekszik a működéséből eredő ökolábnyomának csökkentésére. A legmeghatározóbb a bolti működés, ezért az üzletlánc 2016-ban elindította ismételt boltmegújítási programját, amelynek fókuszában az energia- és környezettudatosság áll, amelyre elkészült egy tudatos, energiahatékonysági koncepció is, melyhez folyamatosan csatlakoznak az üzletlánc franchise partnerei. Ez éghajlati, de egyben versenyképességi kérdés is, hiszen a végrehajtott fejlesztésekkel egyre jelentősebb energia-megtakarítás realizálódik, amellyel növekszik a hálózat működésének hatékonysága, ami 2300 üzlet esetében kiemelten fontos szempont. A kereskedelmi csoport abban hisz, hogy hosszútávon fenntartható üzletüzemeltetést csak az energiahatékonyság mentén lehet megvalósítani. A cégcsoport energiastratégiája egyrészt az energiafelhasználás csökkentésére irányul, másrészt, hogy a felhasználandó villamos energiát környezetbarát megoldásokkal váltsa ki. Mindkét esetben jelentősen csökkenthető az üvegházhatású gázok – pl. széndioxid – kibocsátása.

A fejlesztések több területen zajlanak: a hűtők utólagos üvegajtózása, vagy ajtózott berendezések üzembe állítása, az üzletek világításának LED-technológiával történő korszerűsítése, a hűtési-fűtési rendszerek modernizációja. Az energiahatékonysági beruházások közül kiemelkedik a napelemes rendszerek kiépítése, amely a teljes Coop hálózaton belül már több mint 65 különböző teljesítményű napelemes kapacitást jelent, ennek döntő része háztartási méretű kiserőmű (HMKE) kategóriába esik, 50 kW alatti teljesítményekkel. A telepítések eredményeként az idei évre több, mint 100 üzlet működik majd solar HMKE rendszerrel. Ennek köszönhetően a 2020. évre a cégcsoport a teljes áramfogyasztásának várhatóan 2%-át saját maga állítja elő. A HMKE rendszerek mellett 500 kW alatti napelemes kiserőmű rendszerek telepítésére is van már példa, és folyamatban van több ilyen típusú rendszer telepítése is a cégcsoport nagyobb logisztikai bázisainál.

Az áramtermelés hatékonyságának maximalizálása érdekében a technológiákat online távfelügyeleti rendszerek segítségével folyamatosan nyomon követi, monitoringozza, elemezi az üzletlánc, a fejlődési trendnek megfelelően PERC alapú technológiát alkalmazva. Az éves monitoring riportok tapasztalata, hogy a kiserőművek hozamai átlagosan 5-15%-kal haladják meg a prognosztizált hozambecsléseket. Az üzletlánc emellett tervezi a kisebb tetőfelületeknél a napelem park bővítését, amely egyre kedvezőbb beruházási feltételekkel párosulhat. A rendszerkomponensek árának csökkenése, a megjelenő pályázati lehetőségek, az emelkedő villamos energia költségek egyre rövidebb megtérülési időt jelentenek.

A kereskedelmi csoport napelemes rendszereinek fejlesztése során úttörő szerepet vállalt és vállal ma is a miskolci székhelyű Unió Coop Zrt. és az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. A két társaság adja a Coop Csoport összes kivitelezett rendszerének 33%-át, teljesítményben pedig a 40%-át. A két cég együttesen június 30-án elérte az évi egymillió kWh napelemmel előállított villamos-energia termelést. A mérföldkő alkalmából a Verdaccio EnergyTeam Energetikai Kft. – amely négy éve a Coop Csoport szerződéses kivitelező és beszállító partnere – egy emlékplakettet és oklevelet adott át Tóth Lászlónak, az Unió Coop Zrt. vezérigazgatójának és az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. igazgatósági elnökének, valamint Habony Attilának, az Unió Coop műszaki igazgatójának és Ujvári Gábor, műszaki vezetőnek.

A Verdaccio EnergyTeam Energetikai Kft. egyébként az elmúlt három évben 32 hazai helyszínen, 9 Coop csoporttagnál épített ki összesen 37 db HMKE napelemes rendszert, illetve Miskolcon az Észak-Kelet Pro-Coop-nál a már fent említett 265 kW-os kiserőművet.

A környezettudatosság jegyében az országban a kereskedelmi szereplők közül elsőként a COOP-nál működik a használt étolaj visszagyűjtése, ami a szupermarket kategóriájú üzletekben már alapszolgáltatás, eddig mintegy 110 ezer litert adtak le a vásárlók. Ezen felül nagyobb városokban – pl. Nyíregyházán, Miskolcon, Szolnokon, Kecskeméten, Budapesten, Székesfehérváron – megkezdődött az elektromos autótöltők telepítése is.  Mindezekből látható, hogy a Coop Csoport elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen az energiahatékonyság és környezettudatosság terén, amit 2018-ban és 2019-ben Energiatudatos vállalat szakmai címmel is elismertek.

SOCIAL MEDIA