Az amerikai posta és a magyar vállalkozások számára is a blockchain garantálja a biztonságot

Hírek

Miben hasonlít az amerikai elnökválasztási kampány levélszavazási rendszere, Ausztrália kiberbiztonsága és néhány magyar azonnali fizetési megoldás? Mindegyik blockchain-alapú lehet a közeljövőben. A technológia ugyanis hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít – derül ki az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből.

 

Blockchain technológiával tenné biztonságossá a levélszavazást a novemberi elnökválasztáson az Amerikai Egyesült Államok Postaszolgálata – derült ki a napokban a szervezet szabadalmi kérvényéből. Az USA választási rendszere lehetővé teszi, hogy a jogosult személyek postai úton is szavazhassanak – a koronavírus-járvány miatt pedig várhatóan idén kritikus szerepe lesz ennek a megoldásnak a választás lebonyolításában.

Egy rangos ausztráliai kiberbiztonsági fórum pedig, melynek tagjai az ország vezető technológiai szakértői és kormány egyes tisztviselői is, szintén a napokban jutott a következő megállapításra: a blockchain jelenti a biztonságos megoldást az egyre szaporodó kibertámadások ellen az ausztrál kormány intézményei és az üzleti szféra számára.

De mi is pontosan a blockchain és miért ajánlotta a World Economic Forum jelentése már az év elején a világ kormányai és jegybankjai figyelmébe?

A blockchain technológia előnye, hogy hamisíthatatlan folyamatvezérlést, hiteles időbeli érkeztetést, valamint garantált változáskövetést biztosít. Ezért jelent biztonságos megoldást az élet minden olyan területén, ahol az emberek adatait felhasználják, tárolják vagy online fizetést bonyolítanak, vagyis minden olyan területen, ahol biztonsági prioritás az információk megváltoztathatatlansága” – magyarázza Bodnár Viktor, a BlockBen vezérigazgatója. A magyar tulajdonú cég 2018-ban kapta meg az év innovatív terméke díjat a szingapúri Crypto Currency Expón, tavaly pedig BlockBenPay nevű innovatív fizetési megoldása bekerült a FinTechShow 10 legizgalmasabb digitális pénzügyi újdonsága közé.

Bodnár Viktor hozzáteszi: hazánkban is előtérbe kerülhet a blockchain technológia, mégpedig többek között az azonnali fizetésre épülő új fizetési megoldások (például a QR kódos fizetés) vagy az elektronikuspénz-alapú digitális pénztárca megoldások terén. Kötelező lesz ugyanis 2021-től elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani minden olyan üzletben, ahol online kassza üzemel. A döntés mintegy 60 ezer vállalkozást érint hazánkban, és várhatóan nem csak a bankkártyás fizetés további terjedését eredményezi majd. A blockchain alapú fizetés ugyanis biztonságos, olcsó és gyors, semmi másra nincs szükség hozzá, csak egy mobiltelefonra és egy QR-kódra.

SOCIAL MEDIA