Áttör a kőzetgyapot

Hírek

Hazánkban az elmúlt években jó pár ikonikus épület építésénél használták kőzetgyapot szigetelést, sokszor nem is (csak) a hőszigetelés kedvéért.

Magyarországon a ROCWOOL 1994 óra van jelen, és számos, Magyarországon ikonikusnak számító épület létrejöttéhez járultak már hozzá. E „lista” azonban folyamatosan bővül…

A Hotel Clark **** épülete Budapest egyik legszebb részén, a Lánchíd budai oldalán, Dunára néző panorámájával 2017 év végén készült el teljesen. A terület 26 éve üresen állt (gyakran nevezték a sajtóban a város legértékesebb foghíjtelkének is), helyén egykor a budai világörökséghez tartozó, Ybl Miklós által tervezett palota volt.

A Hotel szigeteléséhez ROCKWOOL Fixrock FB1 típusú fekete üvegfátyol-kasírozású homlokzati hőszigetelő lemezt használtak fel. A fekete üvegfátyol-kasírozásnak köszönhetően a lemez nem látszik a nyitott hézagokban, ezt átszellőztetett homlokzatok szigetelésére használják. (Ilyenkor a hőszigetelés közvetlenül érintkezik külső, áramló levegővel, az üvegfátyol-kasírozás pedig megakadályozza az áramló levegő behatolását a szálak közé).

ROCKWOOL Steprock HD lépéshang-szigetelő lemezt használtak a padlók, födémek lépészaj szigetelésére. Ez egy speciális műgyanta kötésű, teljes keresztmetszetében víztaszító, csupasz kőzetgyapot lemez, ami különösen alkalmas szintközi födémek lépéshang-szigetelésére, és nemcsak a födém feletti helyiségben keletkező kopogó hangot, hanem a léghangokat is szigeteli.

A debreceni Párizsi Udvart összesen öt ütemben építik, a teljes komplexum 300 lakást és 4000 négyzetméternyi üzletterületet foglal majd magában, végleges átadása 2020-ra várható. Az épület homlokzatát ROCKWOOL Frontrock Max E. kétrétegű, vakolható, homlokzati, kőzetgyapottal szigetelték, melyből a beruházás első ütemében 14.000 m² került beépítésre. A teljes projektben kb. 65 000 m² ROCKWOOL hőszigetelő-anyag kerül felhasználásra.

Az épületnél elsősorban a kőzetgyapot szigetelőanyag kiváló hangelnyelő tulajdonsága volt a fő szempont, amivel az épület elhelyezkedéséből adódó közlekedési zajokat sikerült is teljes mértékben lecsökkenteni, ezzel is a lehető legnagyobb nyugalmat és komfortot biztosítva a jövőbeni lakóknak.

Az Üllői úti Ferencvárosi Stadiont, azaz a Groupama Aréna épületét 2014 augusztusában adták át, ami nemcsak sportesemények színhelye, hanem számos kulturális- üzleti- és magánrendezvényt is rendeznek itt. A stadion garázs feletti „A” pálya alatt felépített, háromszintes VIP mélygarázs legfelső szintjének felső födémje kapott ROCKWOOL Ceilingrock szigetelőanyagot, ami 6000 m²-nyi felületen történt beépítésével biztosították a nem fűtött garázshelyiség feletti szinten lévő, már fűtött helyiségek szigetelését.

E kőzetgyapot termék elsősorban zárt terű, lefelé hűlő födémek, például garázsok vagy pincék hőszigeteléséhez javasolt, egy oldalon speciális üvegfátyollal ellátott hőszigetelő termékek. Ez a festhető speciális fehér üvegfátyol megakadályozza a kőzetszálak kiporzását és esztétikus megjelenést biztosít.

A fent említett épületek kivitelezői – mivel minden esetben több száz embert befogadó létesítményekről van szó – olyan szigetelőanyagot kívántak felhasználni, amely a legkényelmesebb és egyben a legbiztonságosabb benntartózkodás feltételeit elégíti ki.

A kőzetgyapot nem éghető, esetleges tűz esetén hő hatására füstöt nem fejleszt, nincs égvecsepegés, a tűzterjedést akadályozza. Szintén fontos, hogy a beépített termékek az egészségre nem károsak: magas biológiai oldódóképességű, úgynevezett RAL minőségű kőzetgyapot alapanyagból készültek.

SOCIAL MEDIA