Átadták a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat

Hírek Kiemelt

Idén ötödik alkalommal, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve adta át a Nekem Szól! Egészségértés Díjakat az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Az egészségügyi intézmények kategória győztese a Budapesti Szent Ferenc Kórház lakossági kardioprogramja lett, míg a társadalmi szervezetek kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programját ítélte legjobbnak a szakmai zsűri. A Közönségdíjat a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társasága, míg a Különdíjat az Ablak a Világra szülészeti adatbázis nyerte el. A kategóriák győztesei bruttó 500.000 forint pénzdíjban részesültek.

 

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 2016-ban indította útjára a Nekem Szól! Egészségértés pályázatot azzal a céllal, hogy díjazza, és minél több emberhez eljuttassa az egészségértéshez kapcsolódó legjobb kezdeményezéseket. Az idei pályázatot különösen aktuálissá teszi a pandémia, hiszen egy világjárvány idején még fontosabb, hogy a jó gyakorlatok minél szélesebb körben ismertté váljanak, ezzel is támogatva az egészségértés fejlődését. A mostani pályázatra 2019. október 1. és 2020. október 31. között Magyarországon futó vagy folyamatban lévő egészségértést támogató projektekkel lehetett nevezni.

Talán éppen a rendkívüli járványhelyzet következtében a korábbiaknál is innovatívabb programokkal találkoztunk az idei Nekem Szó! Egészségértés pályázaton. Ez örömteli fejlemény, hiszen még inkább felértékelődött a hiteles, közérthető, egészséggel kapcsolatos kommunikáció” – mondta el a pályázat eredményeinek értékelése kapcsán Dr. Holchacker Péter, az AIPM igazgatója.

Az Egészségügyi intézmények és szakemberek kategóriát a Budapesti Szent Ferenc Kórház „Út az egészséghez” prevenciós és edukációs kardioprogramja nyerte, míg a Társadalmi szervezetek kategóriában a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programját ítélte legjobbnak a szakmai zsűri. Az idei év egyik újdonsága, hogy az Egészségértés – Fókuszban a család témában különdíjat is osztottak, melyet az „Ablak a Világra” szülészeti adatbázis projektje nyert el.

A tavalyi évhez hasonlóan a zsűri által kiválasztott legjobb 10 pályaműről a közönség is szavazhatott a megújult www.nekemszol.hu honlapon, míg a legjobbnak ítélt, laikusoknak szóló, hiteles egészségügyi felvilágosítással foglalkozó projektet a Nekem Szól! Egészségértés Díj stratégiai partnere, a Hiteles Egészség-kommunikációért Egyesület különdíjjal díjazta. Mind a Közönségdíjat, mind a különdíjat a Biztos Kezek Alapellátó Gyermekorvosok Társaságának „Biztos kezekben a gyermekek” projektje nyerte el. A kategóriák, a Közönségdíj, valamint a család Különdíj győztesei egyenként bruttó 500.000 forintos, míg az Egészség-kommandó különdíjának nyertese bruttó 100.000 forint pénzdíjban részesült. A zsűri a pályázatok értékelésénél azok szakmai tartalmát, laikusoknak szóló érthetőségét, kreativitását és újszerűségét vette figyelembe az értékeléskor.

A 2020-as zsűri tagjai:

 • Tóth Icó, a 2018-as Nekem Szól! pályázat egyik első díját is elnyerő, a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért dolgozó Mályvavirág Alapítvány elnöke
 • Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője
 • Kókai-Nagy Ákos, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke

 

A Nekem Szól! Egészségértés Díj 2020 nyertesei:

Egészségügyi intézmények és egészségügyi szakemberek kategória:

 • Budapesti Szent Ferenc Kórház – „Út az egészséghez” prevenciós és edukációs lakossági kardioprogram
  • A kórház által indított egészségügyi tanösvények célja a szív- és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással élők, illetve cukorbetegek számára a rehabilitációt segítő túrákon túl a helyi lakosság „megmozgatása”, figyelmük felhívása az egészséges életmódra, a mozgás fontosságára. A túra során egyes alapvető egészségügyi mutatókat is mérni lehet, amit szakemberek értékelnek ki. 2015 óta eddig 6 tanösvényt indítottak, a résztvevők 5 százalékánál szűrtek ki komolyabb bajt vagy betegséget.

 

Társadalmi szervezetek, egyéb állami és gazdálkodó szervezetek és szakembereik kategória:

 • Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Demencia Program
  • Magyarországon elsőként a Szabadtéri Néprajzi Múzeum indított el kifejezetten demenciával élő időseknek szóló programot, és egyedül a Múzeum fogad demenciával élő időseket múltidéző programokon. Felkészítő alkalmakat tartanak hozzátartozók és szakemberek számára, emellett a szélesebb látogatóközönség figyelmét is igyekeznek ráirányítani a betegségre, egyebek mellett az évente megrendezésre kerülő Alzheimer Világnap rendezvényükkel.

 

„Egészségértés – Fókuszban a Család” Különdíj:

 • Ablak a világra – Szülészeti adatbázis – Anyai tapasztalatok a számok tükrében
  • A projekt alapgondolata egy olyan szülészeti adatbázis létrehozása, ahol anyai tapasztalatok alapján tájékozódhatnak a szülés előtt álló kismamák a kórházak szülőszobai és csecsemőosztályos gyakorlatáról. A tapasztalatok megosztásához részletesen kidolgozott kérdőívek készültek, melyet eddig több mint 12000 édesanya töltött ki. A projekt célja állandó visszajelzési és tájékozódási lehetőséget biztosítani a nők számára, valamint széleskörű, korszerű információkat nyújtani a szülés és a szoptatás kérdéseiben.

 

Közönségdíj és EgészségKommandó Különdíj:

 • Biztos Kezek alapellátó Gyermekorvosok Társasága – Biztos kezekben a gyermekek
  • Az ország különböző részein praktizáló, alapellátó gyermekorvosokból álló csapat kezdeményezésének célja a családok informálása a koronavírus fertőzést érintő mindennapi kérdésekről és aktuális gyermekgyógyászati kórképekről, védőoltással kapcsolatos tudnivalókról a legfrissebb nemzetközi szakirodalom alapján. A tájékoztatókat iskolák, védőnők és intézmények nyomtatott formában is felhasználták.

SOCIAL MEDIA