ABB technológiával jön létre a világ legnagyobb digitális alállomása

Hírek

ABB Ability™-alapú technológia javítja a világ legnagyobb digitális alállomásának hatékonyságát, megbízhatóságát, valamint fizikai és adatbiztonságát. A belorusz energiaügyi minisztérium és az irányítása alá tartozó Mogilevenergo energiaátviteli közművállalat részére épített egyik legnagyobb légszigetelt alállomás (angol rövidítéssel: AIS) korszerűsítése során az ABB technológiájával jön létre a világ legnagyobb digitális alállomása.

 A korszerűsítés nyomán az alállomás olyan digitális technológiával fog rendelkezni, amely egyrészt javítja szabályozhatóságát és megbízhatóságát, másrészt optimalizálja az üzemeltetési költségeit.  Az ABB szállítja hozzá az energiaellátás védelmi és irányítástechnikai rendszerét, az ABB Ability™ MicroSCADA (felügyeleti szabályozó és adatgyűjtő) rendszert, és azt a digitális processbust, amely rézhuzal helyett Ethernet kábelen keresztül biztosítja a különböző gyártóktól származó termékek közötti átjárható kommunikációt, és ezzel költséget, illetve helyet takarít meg. Az ABB a projekt részeként digitálisan előkészített nagyfeszültségű termékeket, köztük száloptikás áramérzékelőket (FOCS-FS) és szakaszolós megszakítókat (DCB) is szállít a műszaki tervezést és a beszerzést végző RIKO cég részére.

A közel 9 és fél milliós lélekszámú, öt országgal határos Fehéroroszország villamosenergia-igénye egyre nő, és az ezt kielégítő áramellátó hálózat vele együtt bővül. A helyiek a digitális technológiában látják azt a kulcsfontosságú eszközt, amely segít leküzdeni a jövő energiatermeléssel és energiaigénnyel kapcsolatos kihívásait.

A digitalizáció példa nélküli rálátást biztosít a megrendelők eszközeire és rendszereire és hatalmas adatmennyiség hatékony felhasználását teszi lehetővé. Ezenkívül a digitalizációnak köszönhető az informatika (IT) és az üzemeltetés technológia (OT) egyre egyszerűbb integrációja is, ami annyit jelent, hogy a vezérlő központok operátorai valós időben tudják értelmezni a legfontosabb jelenségeket, így megelőzhetővé válnak a kritikus hibák. A helyszínen telepített okos szenzorok számának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb lesz az alállomáson gyűjtött és elemzett folyamatadatok mennyisége, ami hozzájárul a védelem, a szabályozás és az állapotmonitoring javulásához, amennyiben az adatfelhőben gyülekező adatokat prediktív modellek létrehozására és gépi tanulásra használják fel.

„A legtávolabb eső területektől az igazgatóság ülésterméig mindenhol alkalmazható digitális termékek, szoftverek, valamint alállomási automatizálási, vezérlési és védelmi megoldások széles körének köszönhetően az ABB továbbra is a digitális hálózati technológia fejlesztésének élvonalában marad – mondta Massimo Danieli, az ABB csoport Power Grids divízióján belül működő Grid Automation üzletág vezetője. – Örömünkre szolgál, hogy hozzájárulhatunk a belorusz digitális alállomás létrehozásához, ami egy kiterjedtebb, okosabb és zöldebb hálózat kiépítése esetén tovább erősíti az ABB mint szóba jöhető partner pozícióját” – tette még hozzá.

Az ABB kínálatának egy másik kulcsfontosságú területét a szabadon álló száloptikás áramérzékelők (FOCS-FS) és a digitális alállomáson belüli, nyílt szabványokon alapuló IEC 61850-es kommunikációt biztosító nem hagyományos műszertranszformátorok képezik. A digitális alállomás valós idejű adatokat is gyűjt a primer berendezéseken és közvetlenül hasznosítható tudássá alakítja át azokat, így segítve a közműcégeket az általuk üzemeltetett eszközök működésének folyamatos megfigyelésében, állapotának ellenőrzésében és karbantartásában, s mindezt a költséghatékonyság javítása mellett. Ezeket a fontos eszközadatokat azután továbbítani lehet az ABB Ability Ellipse APM (eszközteljesítmény-menedzsment) szoftverre, mely így a prediktív és a preventív karbantartásra egyaránt lehetőséget biztosít. Az ABB leválasztó kismegszakítói (DCB) egyetlen egységben ötvözik a kismegszakító és a leválasztó funkciót, és ettől az alállomás felépítése még kompaktabb lesz.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) úttörő jellegű globális technológiavezető szerepet tölt be a villamosenergia-hálózatok, az energetikai termékek, az ipari automatizálás, a robotika és gyártásautomatizálás, valamint a közművállalatok ügyfeleinek kiszolgálása, tehát egészében véve az ipar, a közlekedés és az infrastruktúra területén. A cég 130 éves történelme az innováció szakadatlan folyamata – ezt viszi tovább az ABB, amikor az ipari digitalizálás jövőjét két kristálytiszta értékajánlaton keresztül vázolja fel: az egyik a villamos energia eljuttatása bármelyik erőműből bármelyik háztartásba, a másik pedig a természeti erőforrásoktól a késztermékig vezető út szereplőinek iparági szintű automatizálása. Az ABB névadó szponzorként támogatja a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) tisztán elektromos meghajtású autók számára kiírt Formula–E versenysorozatát, hogy az e-mobilitás határait feszegetve még inkább hozzájáruljon hosszú távon fenntartható jövőnkhöz. Az ABB a világ több mint 100 országában van jelen, ahol összesen körülbelül 147 000 főt foglalkoztat.

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energiaszektorban.

SOCIAL MEDIA