A világ reklámpiacának idei bővülése kizárólag a médiaárak inflációjának következménye

Hírek Kiemelt

A globális reklámköltések összértéke idén várhatóan eléri a 727,9 milliárd dollárt, ami 3,3 százalékos bővülést jelent az előző évi 704,9 milliárd dollárral szemben – áll a dentsu kreatív, marketing- és médiaügynökségi hálózat által közzétett, a világ közel 60 országára kiterjedő évközi előrejelzésében.

 

A dentsu Global Ad Spend Forecasts címmel évente két alkalommal teszi közzé reklámköltési elemzését, a most kiadott 3,3 százalékos növekedési előrejelzés néhány tized százalékponttal az év elején prognosztizált mérték alatt marad. A növekedést olyan makroökonómiai tényezők fogják vissza, mint a piaci recessziós félelmek vagy a magas kamatszint. A világ reklámpiacának idei bővülése kizárólag a médiaárak inflációjának következménye, a pénzromlás hatását kiszűrve a szektor várhatóan mérsékelt, 0,6 százalékos visszaesést produkál idén.

A reklámköltések csatornák szerinti megoszlását vizsgálva megállapítható, hogy a digitális reklámok területe bővülhet a legnagyobb mértékben: az előrejelzett 7,8 százalékos növekedés nyomán ebben a szegmensben várhatóan 424,3 milliárd dollár lesz a hirdetések összértéke, ami 58,3 százalékos részesedést jelent a teljes reklámpiacból. Úgy tűnik, a digitális szegmens az érettség fázisába lépett, lezárulni látszik az elmúlt két évtized kétszámjegyű növekedése (jövőre 6,2%-os, míg 2025-ben 5,9%-os bővülés szerepel az előrejelzésekben). Ettől függetlenül a térhódítása továbbra is folytatódik, és  részaránya várhatóan 2025-ben már kevéssel meg is haladja a 60 százalékot is.

A reklámtortából második legnagyobb szelettel rendelkező, a költések 23,4 százalékát kitevő televíziós hirdetések értéke 3,1 százalékkal fog csökkenni, miközben a köztéri hirdetésekre 3,8 százalékkal, a rádióreklámokra 0,8 százalékkal, míg mozireklámokra 2,1 százalékkal fognak többet fordítani a hirdetők.

Elkerülhetetlenül folytatódik a nyomtatott felületek reklámpiacának csökkenése: a napilapok és magazinok hirdetési piaca újabb 4,8 százalékkal zsugorodik ebben az évben, ezzel immár csupán 6,7 százalékát téve ki a teljes reklámpiac vásárlásainak. A dentsu előrejelzése szerint a köztéri költések mértéke 2026-ra már megelőzi a nyomtatott sajtóét, ezzel a harmadik legnépszerűbb hirdetési formává lépve elő.

Turóczi András, a dentsu Hungary vezérigazgatója elmondta: „A magyar piacon a dentsu a nemzetközi kilátásokhoz hasonlóan alacsony, egyszámjegyű növekedésre számít, ami ráadásul inkább csak a digitális (ezen belül is elsősorban az Online Video, Programmatic, valamint a Paid Search/Paid Social területeken), a televíziós, valamint a kültéri hirdetéseknél fog jelentkezni. A nominális növekedés becsült mértéke azonban itthon sem éri majd el az inflációt, azaz reálértékben kifejezve Magyarországon is zsugorodik idén a reklámpiac.”

 

Távolabbi kilátások

A következő években várhatóan ismét erősebb növekedés jellemzi majd a globális reklámpiacot: a dentsu elemzése 2024-re 4,7 százalékos míg 2025-re 3,8 százalékos növekedési ütemet jelez előre a reklámpiacon. A jövő évi erőteljesebb növekedést olyan nagy társadalmi és sportesemények generálják majd, mint a párizsi olimpia, a labdarúgó-Európa-bajnokság, illetve az elnökválasztás az Egyesült Államokban.

A dentsu letölthető teljes médiapiaci előrejelzése – amely nem csupán az 58 vizsgált ország számait összegzi és elemzi, hanem az egyes régiókat, csatornákat, valamint a fenntarthatóságot érintő fő tényezőket is vizsgálja – az alábbi linken érhető el: dentsu.com/ad-spend-may-2023

 

SOCIAL MEDIA