A Toyota és leányvállalata, a Hino új hidrogén üzemanyagcellás teherautót fejleszt

Hírek Kiemelt

A melléktermékként tiszta vizet kibocsátó hidrogén üzemanyagcellás elektromos meghajtás vezető fejlesztője, a Toyota néhány hónappal ezelőtt mutatta be a forradalmi technológia által meghajtott első sorozatgyártott személyautó, a Mirai második generációját, de a vállalat kínálatában immár a jövő abszolút zöld technológiájával meghajtott targonca, busz (Sora) és teherautó (Portal) is szerepel. A Toyota most bejelentette, hogy busz- és teherautógyártó leányvállalatával, a Hinoval közösen egy új üzemanyagcellás nagyhaszonjármű fejlesztésén dolgoznak, és a mielőbbi bevezetés érdekében megkezdik a minősítő teszteket is.

Toyota Mirai

A Toyota, és leányvállalata a Hino vállalati programja kiemelt elemének tekinti a globális környezeti problémák megoldására irányuló proaktív lépéseket. A két cég ambiciózus tervekről számolt be, célként megjelölve a CO2-kibocsátás csökkentését 2050-re és az elektromos hajtású járművek technológiáinak fejlesztését, azok széleskörű elterjesztését. A CO2-kibocsátás további redukálásának egyik fő eleme a nagyhaszonjárművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése, ugyanis Japánban ez a szegmens felel az összes nehézgépjármű CO2-kibocsátásának 60%-áért. A haszonjárművek villamosításának két sajátossághoz kell igazodni: egyrészt tekintettel kell lenni a környezetvédelmi szempontokra és célokra, másrészt biztosítani kell a megfelelő használhatóságot és pénzügyi hatékonyságot a szállítási hatótáv, a terhelhetőség és a felhasználástól függő egyéb paraméterek figyelembe vételével. A nagyhaszonjárművek tipikusan autópályán közlekednek; ezért alapelvárás a megfelelő szállítási hatótáv, a terhelhetőség és a gyors újratankolási illetve feltöltési kapacitás. Éppen ezért a nagy energiasűrűségű, hidrogénnel működő üzemanyagcellás járművek igen jó megoldást jelentenek.

A közös gyártású üzemanyagcellás nagyhaszonjármű-fejlesztés műszaki alapja a Hino Profia teherautó. A Toyota és a Hino sok év alatt megszerzett technológiai tudásának minden elemét felhasználja a munka során. Az alváz tervezésénél figyelembe vették az üzemanyagcella optimális elhelyezését, a megfelelő terhelhetőség érdekében pedig átfogó tömegcsökkentést végeztek. A hajtáslánc része a két, már a következő Mirai modellhez kifejlesztett Toyota üzemanyagcella, és a Hino által kifejezetten hibrid nagyhaszonjárművekhez kidolgozott szabályozó- és hajtórendszer. A hatótáv nagyságrendileg 600 km, ami mind a környezetvédelem, mind a haszonjármű használhatósága szempontjából kitűnő érték. A Toyota és a Hino a hidrogént a jövő egyik fontos energiaforrásának tekinti; a két vállalat több mint tizenöt éve – egy üzemanyagcellás busz 2003-as közös bemutatása óta – együtt dolgozik az üzemanyagcellás technológiák fejlesztésén, elterjesztésén és megújításán. A jövőben a Toyota és a Hino tovább erősíti partnerségét és fokozza erőfeszítéseit a “hidrogénalapú társadalom” megvalósítása érdekében.

SOCIAL MEDIA