Magyarországon is teszteli „tökéletesen tökéletlen” zöldség-gyümölcs kínálatát az áruházlánc.
Az ENSZ adatai szerint a világon megtermelt élelmiszer harmada kerül a szemétbe, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület adatai szerint Magyarországon pedig 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente. A hulladék mennyiségéért egyaránt felelősek a háztartások és kereskedők, és nagy a veszteség a termelői oldalon is. Az Európai Unió Fusions 2016 jelentése szerint a tagállamokban már az előállítás során 9,1 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe minden évben.
A Perfectly Imperfect termékkínálat a brit Tesco üzletekben nagyon népszerű, éppen ezért döntött úgy az áruházlánc, hogy teszt jelleggel a közép-európai vásárlók számára is elérhetővé teszi a megszokottól eltérő méretű, formájú vagy súlyú, de minőségüket tekintve kifogástalan zöldségeket és gyümölcsöt az általános kínálatánál kedvezőbb áron. A budaörsi, győri, siófoki, pécsi, orosházi, szigetvári, gyulai, nagykőrösi, hajdúszoboszlói, monori, debreceni és a szolnoki Tesco hipermarketben a tesztidőszak ideje alatt burgonya, valamint magyar termelőtől származó répa és alma szerepel majd a „tökéletesen tökéletlen” kínálatban. A kínálat és az elérhetőség bővítéséről az áruházlánc a vásárlók visszajelzései alapján dönt majd.
„Azzal, hogy a Tesco a hagyományos esztétikai termékspecifikációknak nem megfelelő, de élvezeti értékét és élelmiszerbiztonsági szempontból tekintve tökéletes zöldségeket és gyümölcsöket is átveszi szállítóitól, hozzájárul a termelői oldalon keletkező élelmiszer-hulladék és a termelőknél jelentkező veszteség csökkentéséhez és jó példával jár elől más vállalatok számára is” – nyilatkozta Magyar Henrietta, a Tesco kormányzati és közösségi kapcsolatokért felelős menedzsere.
„Komoly gondot jelent a kis méretű, súlyú, szabálytalan alakú vagy minimális héjhibával rendelkező gyümölcsök értékesítése, hiszen ezek belső, vállalati szabályozási okokból alapvetően nem kerülhetnek a polcokra, és nem marad más megoldás, minthogy gyakran meg kell semmisítenünk ezeket. Ezeknek a gyümölcsöknek a beltartalmi és élvezeti értéke, az ízvilága teljesen megegyezik az adott fajtára jellemzővel, attól semmivel nem marad el. Éppen ezért üdvözöljük a Tesco „Perfectly Imperfect” kezdeményezését, hiszen így jóval kevesebb zöldség és gyümölcs végzi majd hulladékként. Így a veszteségünk is csökken és egy olcsóbb kínálatot tudunk nyújtani a vásárlók számára” – mondta dr. Kovács Oszkár, a Szatmárkert-Hodász Szövetkezet igazgatósági elnöke. A Szatmárkert által szállított Perfectly Imperfect almák a következő hetekben érkeznek meg a Tesco áruházakba.
A Tesco társadalmi felelősségvállalásában prioritást élvez az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem, és a „Tökéletesen tökéletlen” kínálat bevezetésével Magyarországon is újabb elemmel bővül az áruházlánc aktivitása. A Tesco itthon 2013 óta működteti élelmiszer-mentő programját, aminek keretében a részt vevő 92 áruházban napi rendszerességgel összegyűjtik és jótékony célra ajánlják fel az élelmiszer-felesleget. A már nem eladható, de fogyasztásra még kiválóan alkalmas pékáru, zöldség- és gyümölcsfelesleg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület segítségével jut el nehéz helyzetben lévő emberek asztalára. Az áruházlánc 2016 decemberéig több mint 3600 tonna, azaz 9,1 millió adag ételnek megfelelő mennyiségű és mintegy 1,6 milliárd forint értékű élelmiszert mentett meg így a kidobástól.