A termékek szállításának és csomagolásának jobb fenntarthatósága nem álom, hanem valóság

Hírek

Tudta, hogy csak a csomagolóanyagokból származó hulladék mennyisége évente önmagában meghaladja a százezer tonnát? A 3M olyan megoldásokra törekszik, amelyek egyszerűen csökkentik a pazarlást. Ezek az apró, de jelentős lépések megszabadítják bolygónkat a felesleges hulladéktól és hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez.

 

Napjainkban nemcsak a természeti erőforrások megtakarítására, hanem a hulladéktermelés csökkentésére is gondolni kell. A 3M minden iparágban arra törekszik, hogy minimálisra csökkentse szén-dioxid-kibocsátását, vagy más módon járuljon hozzá a fenntarthatósághoz. Napjaink főbb problémáinak egyike a túlzott mennyiségű töltőanyag használata a csomagokban és a csomagolóanyagok szállításából adódó fogyasztás. A közlekedési vállalatok évente átlagosan több mint 500 millió csomagot szállítanak, ami meghaladja a 100 000 ezer tonnát. A 3M mérnökei elkötelezettek az innováció mellett, így olyan termékcsomagolási és szállítási megoldásokat keresnek, amelyek csökkentik az általános környezeti terhelést és alkalmazhatók az ügyfelek számára.

 

A csomagolási hulladék csökkentésének következő lépései

A 3M arra törekszik, hogy hosszú távon csökkentse a termék csomagolási hulladékát. Az elmúlt öt évben a vállalat világszerte több mint 13 700 tonnával csökkentette a csomagolás súlyát. Az innováció részeként visszaváltható, újra felhasználható vagy újrahasznosított csomagolásokat érintő projektekre összpontosít, és hosszú távú célként 7700 tonnával szeretné csökkenteni a szén-dioxid-termelést. „A 3M az 1970-es évek óta azon dolgozik, hogy megelőzze, újra felhasználja és újrahasznosítsa a hulladékot. 2008-ban a 3M 20-szor több hulladékot újrahasznosított vagy újrahasznosított, mint amennyit kezelt, hulladéklerakókban elhelyezett vagy égetőművekbe szállított” – olvasható a 3M fenntarthatósági jelentésben.

A csomagolással járó hulladékmennyiség hatékony csökkentésének egyik példája a 3M Coban 2 Layer Compression System, amely egy alig észrevehető újratervezésen esett át – a kötszereket a dobozban papírdarabok választották el egymástól, végül azonban kiderült, hogy ez felesleges. Ez az apró változás évi 20 tonnával csökkentette a hulladéktermelést. „Kevesebb erőforrást használunk a folyamat során, és így ügyfeleink is kevesebb hulladékot termelnek. A kevesebb csomagolás pedig nem csak kevesebb hulladékot, de tisztább világot is jelent mindenki számára” – nyilatkozta Várallyai István, a 3M magyarországi vezetője.

A fenntartható gondolkodás másik innovatív példája a Tegaderm tapasz, amelyet a 3M már évtizedek óta szállít kórházaknak. Higiéniai okokból a tapaszokat külön csomagolják. Azonban a 3M azonban szabadalmaztatott csomagolási elvet dolgozott ki minden steril tapaszhoz, így megtakarította a szükséges anyagmennyiség 30%-át, egyaránt csökkentve ezzel a gyártás és a kórházak hulladéktermelését. A tok tömítéshez használt ragasztója természetes latex nélkül készül, a csomagoláshoz használt karton pedig 100%-ban újrahasznosított anyagból készül.

 

A szállítmányok egyszerű és zöld csomagolási módja

A Scotch Flex & Seal Shipping Roll modern megoldást jelent az e-shop disztribúciós központokban a küldemények csomagolásához. Az árukat általában kartondobozba csomagolják, papír bélést vagy buborékfóliát használnak a lezáráshoz, és mindez összesen biztonságos mennyiségű ragasztószalagot tartalmaz. A Scotch Flex & Seal kombinálja kívülről a papírt, belülről pedig a buborékfóliát és a szabadalmaztatott rögzítési rendszert. Mindezek együttesen képesek akár a felére csökkenteni az elkészítési időt és az elhasznált anyagmennyiséget. A tekercs mérete 300 x 30 cm, így épp csak annyit kell levágni, hogy az ellepje a becsomagolt tárgyat, ezt követően le kell simítani az éleit, amelyek a ragaszthatóságának köszönhetően könnyen összetapadnak. Középen a buborékfóliához hasonló töltelékanyag található, a külső fólia pedig vízálló, így a Scotch Flex & Seal garantálja a legbiztonságosabb és a legfenntarthatóbb szállítást. Jövőre a Scotch Flex & Seal Shipping Roll már Magyarországon is elérhető lesz.

SOCIAL MEDIA