A társadalmi fenntarthatóság teljesítésében nyújt gyakorlati segítséget a cégeknek a Nyitottak Vagyunk

Hírek Kiemelt

Tizedik születésnapját ünnepli a Nyitottak Vagyunk nonprofit szervezet, amely mára több mint 1100 hazai céggel együttműködve hirdeti a nyitott, ítélkezésmentes és befogadó vállalati kultúra kiépítésének fontosságát, illetve azt, hogy nyitottnak lenni nem csak helyes, hanem üzletileg is megéri, mivel a nyitott cégek jobban teljesítenek, kreatívabbak és innovatívabbak is. Magyarország legnagyobb DEI*-fókuszú szervezete az edukációs kampányok mellett – a társadalmi fenntarthatóság elősegítése érdekében – kiépítette széleskörű szolgáltatási tevékenységi körét is a vállalatok számára.

 

A Prezi, az espell és a Google által 2013-ban indított Nyitottak Vagyunk kezdeményezés pár év alatt nonprofit szervezetté és társadalmi vállalkozássá nőtte ki magát. Az elmúlt tíz évben a több mint harminc nyilvános kampány mellett a szolgáltatásaikon keresztül gyakorlatban hasznosítható tudást és iránymutatást biztosítanak a vállalati szférának arról, hogyan lehet a nyitottságot a munkáltatói márka és a mindennapi működés alappilléreivé tenni. Ilyen például az inkluzív menedzsment kialakítását fókuszba helyező vezetői képzésük, a vállalati sokszínűséget mérő munkavállalói felmérésük, vagy az inkluzív toborzásról és kiválasztásról szóló workshopjuk. Mára a Nyitottak Vagyunk Európa egyik legnagyobb DEI-fókuszú üzleti koalíciója. Évről évre nagyszámú cég csatlakozik országos kampányaikhoz, 2019-ben a nyitott vállalati kultúrát hirdető, a Forbes-szal közös kezdeményezés nyilatkozatát 100 cégvezető írta alá.

“Amikor 2013-ban a Google, az espell és a Prezi összefogott, már az első néhány hétben 450 cég csatlakozott hozzánk. Ezek a vállalkozások és szervezetek már akkor megértették, hogy a sokszínűség és elfogadás a kiemelkedő üzleti működés alapfeltételei. Mára több mint 1100 céget tömörítő közösség vagyunk, akik több mint 110 000 alkalmazottat képviselnek. A kampányok és projektek mellett a szolgáltatásokkal mára nemzetközi példává vált a Nyitottak Vagyunk.” – mondta Árvai Péter, a Prezi vezérigazgatója és társ-alapítója, egyben a Nyitottak Vagyunk alapítója.

Az első tíz évhez képest nem változott a Nyitottak Vagyunk manifesztója, a céges sokszínűséggel foglalkozó legnagyobb régiós eseményükön, az idei OPEN Conference-en bemutatott kampányfilmben 33 új nagyvállalat vezetője közösen tette le a voksát az ítélkezésmentes, nyitott és befogadó vállalati kultúra építése mellett. Idén olyan nagyvállalatok csatlakoztak stratégiai partnerként, mint az RTL, vagy a legnagyobb hazai média-, digitális és kreatívügynökség, a Publicis Groupe Hungary. A Nyitottak Vagyunk a következő tíz évben ugyanezen értékeket megőrizve emeli új szintre tevékenységi köreit.

„Mára eljutottunk oda a Nyitottak Vagyunkkal, hogy nem csak beszélünk a változás szükségességéről, hanem meg is teremtjük magát a változást a hozzánk csatlakozott vállalatokkal közösen. Az évek alatt kifejlesztett gyakorlati DEI-programjainkkal egyedülállóan tudjuk lefedni a nyitott vállalati kultúraépítéshez kapcsolódó szolgáltatási spektrumot. Nemcsak hazai, hanem regionális szinten is kézzelfogható segítséget nyújtunk a cégeknek a DEI láthatóság, képességfejlesztés és mérés területén” – mondta Sásdi Helga, a Nyitottak Vagyunk igazgatótanácsának elnöke.

Várady Nóra és Sásdi Helga

A Nyitottak Vagyunk szolgáltatási spektruma három kategóriában segít a vállalatoknak a társadalmi fenntarthatóság és ESG-előírások** teljesítésében. A DEI Audit és az OPEN Survey kutatás a cégek sokszínűségének és befogadási érettségének mérésére szolgál. A cégek DEI képességfejlesztéséhez a Nyitottak Vagyunk stratégiaalkotással és annak megvalósításával járul hozzá. A harmadik kategóriát, a sokszínűségben elöl járó cégek láthatóságának növelését pedig az országos kampányok segítségével érik el.

„Az ESG-előírásoknak köszönhetően a környezeti fenntarthatóság mellé egyenértékűvé nőtte ki magát a társadalmi fenntarthatóság kérdése, a vállalatoknak már ezen a területen is konkrét eredményeket kell felmutatniuk. Az elmúlt években kidolgozott szolgáltatási portfóliónk mára túlmutat azon, hogy edukáljuk  szervezeteket a nyitott vállalati kultúra fontosságáról. Kézzelfogható stratégiát, akciótervet, jó gyakorlatokat kínálunk a társadalmi ESG-előírások teljesítéséhez.” – tette hozzá Várady Nóra, a Nyitottak Vagyunk CEO-ja.

 

SOCIAL MEDIA