A Széchenyi nevet nincs, aki ne ismerné hazánkban

Hírek Kiemelt

Az Országos Széchényi Könyvtár 2022 novemberében ünnepelte alapításának 220. évfordulóját. Ebből az alkalomból a könyvtár Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) összegyűjtötte azokat a digitális és digitalizált dokumentumokat, amelyek a nemzeti könyvtár megszületéséhez, az alapító gróf Széchényi Ferenc életéhez és családjához, a kortársaival folytatott levelezéséhez és máig élő emlékezetéhez kapcsolódnak.

 

A Széchenyi – vagy a régi írásmód szerinti Széchényi – nevet nincs, aki ne ismerné hazánkban. Már a legkisebbek is találkoznak a Lánchíd oroszlánjai vagy utcanevek, terek elnevezése kapcsán e családnévvel. Tény, hogy leggyakrabban Széchenyi Istvánt (1791–1860) említjük a legkülönbözőbb vonatkozásokban, de édesapja, Széchényi Ferenc (1754–1820) nevét viseli a nemzeti könyvtár, akinek leszármazottja, Széchenyi Zsigmond (1898–1967) kalandos élete sem ismeretlen sokak számára.

A Széchényi Ferenc Archívum – Digitális és digitalizált dokumentumok gyűjteménye (oszk.hu) címen elérhető honlap elsősorban a nemzeti könyvtár névadója köré összpontosul, de a családhoz kapcsolódó legkülönfélébb dokumentumokat is tartalmaz. Köztük számos kevésbé ismert adatot és képet, amelyek korábban digitális formában még nem voltak elérhetők. A webarchívum egyaránt hasznos forrás lehet a korszak és a Széchényi család iránt érdeklődők, pedagógusok, tanulók, kutatók számára.

A Széchényi-család grófi címere a Levélben értesítsen engem! című könyvből (Forrás: OSZK)

Az oldalon a digitális gyűjtemény böngészése mellett részletes életrajzi tanulmányt is olvashatunk, továbbá egy linkgyűjtemény segítségével válogathatunk az OSZK egyéb, a témához kapcsolódó webes tartalmaiból. Ez utóbbiak között találkozhatunk interaktívan böngészhető adatvizualizációval, amelyet szintén a DBK munkatársai készítettek azokról a személyekről és intézményekről, akiket, illetve amelyeket a gróf levélben tájékoztatott az alapításról és megajándékozott a könyvtári katalógus első nyomtatott köteteivel.

 

Fotó: Széchenyi István és családja. Részlet A sárvár-felsővidéki gróf Széchényi nemzetség arckép-gyűjteményéből (Forrás: OSZK)

 

SOCIAL MEDIA