A pandémia következményei: változó világszemlélet és átalakuló értékrendek

Hírek

Az elmúlt egy év eseményei elképesztő mértékben megváltoztatták mindennapjainkat, egyúttal észrevétlenül elkezdték átformálni világnézetünket, értékrendszerünket és életfelfogásunkat is. A 3M technológiai innovációs vállalat kutatásában bemutatta, milyen mértékben módosult az emberek érdeklődése a világ problémái iránt.

 

A pandémia előtti statisztikákhoz képest a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a tudománnyal szembeni szkepticizmust meghatározó mértékben csökkentette a járvány, ugyanis mára a kelet-közép európai régió országaiból ötből négyen (77%) gondolják úgy, hogy a tudomány kulcsfontosságú szerepet játszik a koronavírus-válság megoldásában, valamint a lakosság 80%-a ért egyet azzal, hogy a tudománynak több finanszírozásra és támogatásra lenne szüksége.

Ezzel szemben azonban a tudománynak csak egy, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban álló szektora került valójában a figyelem középpontjába: a járvány előtti adatokhoz képest most a lakosság csupán 59%-a tartja fontosnak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését, 49%-a a klímaváltozást, és alig 45%-a tekinti a levegő minőségét megoldandó problémának.

A kelet-európai régió lakosai továbbá a környezetvédelem mellett kimagaslóan nagy érdeklődést mutattak a gyógyszerkutatás iránt:

  • az újonnan megjelenő vírusokra, köztük a COVID-19: 73%
  • már köztudatban lévő megbetegedésekre, mint például a rák: 71%

Ez is azt igazolja, hogy a figyelem sokkal inkább az egészségügyet érintő szektorra, a koronavírus okozta válság megoldására, valamint a tudomány jelentőségére összpontosul. „Az emberek valószínűleg eddigi életük legnagyobb egészségügyi válságával néznek szembe, így érthető, hogy egyre inkább értékelik a tudomány fontosságát és relevanciáját” – jegyezte meg Várallyay István, a 3M magyarországi vezetője. A felmérésekből kiderül, hogy – bár generációk szerint eltérő mértékben, de – az emberek meghatározó része bízik abban, hogy a tudomány képes lesz hosszútávon orvosolni a fenntarthatóság kapcsán felmerülő problémákat, melyben a nagyvállalatoknak is meghatározó a szerepe és felelőssége egyaránt.

A 3M osztja ezt a nézetet, és ahogy a járványt megelőző időszakban, úgy a jövőben is arra törekszik, hogy innovatív megoldásaival és sokoldalú termékeivel járuljon hozzá az emberek jólétéhez és a folyamatos fenntarthatósághoz. A vállalat egyúttal a továbbiakban is kiemelt figyelmet szentel arra, hogy felhívja a figyelmet a tudomány szerepére és erejére, mely immáron bizonyítottan kulcsfontosságú szerepet játszik a koronavírus elleni küzdelemben.

SOCIAL MEDIA