A Márkamonitor rádióműsorának mai vendégei dr. Fáczán Gábor és Kovács Tibor

Hírek Kiemelt

Az Európai Parlament 2022-ben fogadott el két jogszabályt a digitális szolgáltatásokról és digitális piacokról. Ezek értelmezésében lesz segítségünkre dr. Fáczán Gábor, az NMHH online platformok főosztályvezetője és Kovács Tibor, az MLE elnöke.

 

Beszélgetésünk elsősorban a DSA (Digital Services Act) körül forog, de röviden azt is megvilágítjuk mi a DMA (Digital Markets Act) lényege. A DSA kapcsán először azt tisztázzuk, mit jelent a direktíva a hatóság szemszögéből. Milyen területeket/vállalatokat, szolgáltatásokat szabályoz a DSA? Milyen alapvető kötelezettségei vannak a közvetítő szolgáltatóknak?

A jogszabály az online platformokat szabályozza – akkor hogy kerülnek ide a kiadók, médiacégek? A bevezetőben megismert szempontokból nekik mire kell figyelniük? Milyen kereskedelmi aspektusai vannak a DSA-nak? Mennyiben érinti a fórumok, piacterek, apróhirdetések, videomegosztás területét? Milyen lehetőségek lesznek a panaszkezelésre, a vitarendezésre?

Beszélünk a sajtókiadók és közvetítők kapcsolatáról, itt olyan fogalmak kerülnek elő, mint a pluralizmus, a szerzői jog, a megbízható bejelentők, valamint a hírnév és a bizalom. Szóba kerül az online hirdetések szabályozása, és azt is megbeszéljük, milyen kritériumok alapján definiálja a jog a technológiai óriáscég fogalmát.

Végül, de nem utolsó sorban kitérünk arra is, milyen feladatok várnak 2024-ben a hatóságra és a kiadókra a DSA-val kapcsolatban.

 

Hangoljatok este 8-kor a Jazzy rádióra!

A műsor online is hallgatható a jazzy.hu oldalon. A korábbi adások podcast formában meghallgathatóak a Márkamonitoron.

 

Szakács László főszerkesztő

 

 

 

SOCIAL MEDIA