A magyarországi pezsgőfogyasztás csaknem 60 százaléka az utolsó negyedévre esik

Hírek

Az esztendőzáró céges partner-összejövetelek, a szilveszteri mulatságok vagy az újév köszöntése valóban elképzelhetetlen a nemes ital nélkül. Adódik a kérdés, hogyan fokozhatjuk a pezsgő képviselte különlegességet, ünnepélyességet? A választ Törley Pezsgőpincészet témában jártas szakértője adja meg.

 

A kifinomult eleganciát, ünnepélyességet szimbolizáló nedű egyre markánsabban jelen van az esztendő más időszakaiban is: kiemelkedő családi és üzleti alkalmakon, fontos társadalmi eseményeken, jelentős fesztiválokon. Az ünneplésen kívül szívesen bontunk pezsgőt a sikerek és győzelmek megkoronázására, a fontos fordulópontok emlékezetessé tételére, vagy éppen egy romantikus esemény hangulatának fokozására, továbbá mind gyakrabban használjuk aperitifként vagy koktélok alapanyagaként is.

Ez a nemes ital tehát beépült az életünkbe, ugyanakkor továbbra is hozzá társítjuk a luxust és az eleganciát. Hogyan fokozhatjuk a pezsgő képviselte különlegességet, ünnepélyességet? A válasz magától értetődik: jól megválasztott poharakkal!

Milyen szempontokat ajánl a pohárválasztáshoz Lőrik Tamás, a Törley márkamenedzsere? „Azt azért előrebocsátanám, hogy klasszikus pezsgőspohár hiányában egy jó pezsgő akár vizespohárból iszogatva is remek lehet, sőt azt is megértem, ha valaki polgárpukkasztásból direkt így issza, ám a pezsgőspoharak nem véletlenül olyanok, amilyenek. Formájuk a pezsgő „feltalálásával” és a pezsgőzés kultúrájának fejlődésével párhuzamosan alakult, amíg megtalálta a tartalom a hozzá illő tökéletes formát, amelyben ez a különleges ital a leginkább érvényesül. A pohár alakja az elegancia és a prezentálás szempontjából is fontos: kiemelhetjük vele a pezsgő különlegességét, és ezzel a látvány is hozzájárul az élvezeti élményhez.”

 

A kristály- vagy az üvegpohár az igazi?

„A pezsgő nyújtotta élmény szempontjából szinte mindegy, ám semmiképp sem szerencsés, ha csiszolt. A lényeg, hogy vékonyabb falú, hosszú szárú legyen, alakja pedig segítse a felszálló buborékok érvényesülését, a benne való gyönyörködés lehetőségét.”

 

Hogyan függ össze a pezsgő illata és a pohár alakja?

„A pezsgő mámorító illata jórészt az alapbor szőlőfajtájából, a nedű buborékszerkezetéből és az érlelési idő hosszúságából adódik. Egy tartályban erjesztett pezsgő akkor igéző, ha illata inkább gyümölcsös, a palackban erjesztettnek pedig érlelt, élesztős, briósos jegyekkel kell rendelkeznie. A hosszú, keskeny, szűkebb szájú pezsgőspoharak lehetővé teszik az illatok koncentrációját, hiszen a buborékok felfelé haladva hozzák az illatokat.  A tulipán alakú pohár elősegítheti a gyümölcsös ízjegyek érvényesülését, hiszen nagyobb felületen szabadulnak fel az illatanyagok. Ám itt is ügyeljünk arra, hogy az az illatkoncentráció érdekében kisebb átmérőjű legyen a pohár szája.”

 

Mit javasol a rozé, és mit a fehér pezsgőhöz?

„A rozé pezsgőhöz általában szélesebb poharat ajánlunk, mivel ez segítheti az illatok jobb érzékelését. A fehér pezsgő esetében a hosszú, keskeny pezsgőspohár az ideális. Hozzáteszem, ha szeretnénk a buborékok játékában gyönyörködni, akkor megfelelő folyadékszintnek kell lennie a pohárban. Előnyösebb tehát, ha kerüljük a nagyon nagy űrtartalmú poharakat, mert ha sok benne a pezsgő, úgy az hamar megmelegszik, ha pedig kevés, akkor a buborékokból szinte semmit sem lehet látni.”

 

Meddig töltsük a pezsgőspoharat?

„Javasolt legalább félig, de még inkább kétharmadig tölteni a poharat, hogy a buborékok megfelelően szétáradhassanak, és az illatok is kibontakozhassanak. Így válik lehetővé a pezsgő teljes karakterének érvényesülése.”

 

Milyen pohár dukált a pezsgőhöz a kezdet kezdetén?

A pezsgőspoharak története mozgalmas alakváltozásokat mutat. Egyes források szerint a kezdet kezdetén, vagyis az 1700-as évek végén Franciaországban már coupe formájú poharakat használtak. Pajzán történet is fűződik ehhez, mely szerint állítólag a francia király utasítására az üvegfúvó mesternek Marie Antoinette keblét alapul véve kellett megmintáznia a kehelyt. Az is igaz, hogy ezzel kapcsolatban több híres francia hölgy neve is felmerült. Ez a pohárforma egyáltalán nem előnyös, hiszen a pezsgő folyadékszintje nem teszi lehetővé a buborékok érvényesülését, a szája pedig széles, így a szénsav gyorsan elillan. Ráadásul ezt a formát legtöbbször a tenyerünkbe véve emeljük fel, így gyorsan felmelegszik a gondosan behűtött pezsgőnk.

A pezsgőspoharak történetében jelentős változás a klasszikus flőte (flute) forma megjelenése, amely lassan, de biztosan kiszorította coupe poharakat. Mivel ez a forma hosszúkás, a benne lévő italban csodálatosan megfigyelhetők a tűhegynyi buborékok, amelyek egymást kergetve emelkednek a felszínre.

Manapság többnyire már a tulipánforma hódít, amely lehet hosszúkás vagy kerekded, de akár rombusz formát is ölthet. Előnye, hogy az illatokat koncentrálja, ugyanakkor lehetőséget nyújt a buborékok gyöngyfüzérének szemlélésére is – írják.

 

SOCIAL MEDIA