A magnéziumhiány okozhatja a depressziót

Hírek

Idén a Quattroceutical Kft. készített online felmérést 1021 ember megkérdezésével a magnézium szedési szokásainkról, mert ez az ásványi anyag az, amit legalább olyan fontos folyamatosan bejuttatni a szervezetünkbe, mint a C-vitamint. A kutatásból kiderült, hogy az emberek szerint magnézium legfőképpen az izomgörcsök megelőzésére szolgál, viszont Molnár Nikoletta, az MTA korábbi tudományos munkatársa, a Percformance Lab vezető kutatója szerint a magnézium az a hatóanyag, amiből sok más ok miatt mindenkinek jól jön a pótlás.

 

A szakember elmondta, hogy az agyunk a magnézium 70 százalékát elhasználja. Mivel folyamatosan működik szüksége van az állandó utánpótlásra. Azért a fogyasztásával sem szabad elmenni a falig. 375 mg a napi ajánlott bevitel ebből az ásványi anyagból.

„Különböző magnéziumformák léteznek. Szervetlen magnézium például a magnézium-oxid, amely csekély mértékben hasznosul a szervezetben, ezért nem a legjobb választás. A szerves magnéziumsók közül a magnézium-laktát laktózt tartalmaz, ezért a tejre, laktózra érzékenyeknek nem ajánlott. A magnézium-biszglicinát viszont képes segíteni a relaxált állapot elérését. Nyugtató hatású, megnövelheti a mélyalvási ciklus hosszát” – mondta Molnár Nikoletta.

Hozzátette, hogy a magnézium esszenciális ásványi anyag. Rengeteg enzimreakcióhoz szükséges, gyakorlatilag a teljes szervezet működéséhez kell. Éppen ezért sokkal inkább a magnéziumot kellene pótolnunk rendszeresen, mint a C-vitamint. Különösen a dohányosoknál, illetve az alkoholt fogyasztóknál ürül ki gyorsan a szervezetből. Nekik különösen oda kellene figyelniük a magnéziumpótlásra. A hiánya ugyanis okozhat memóriaproblémákat, depressziót, izomgörcsöt, koncentrációcsökkenést, vércukorszint- ingadozást is.

 

SOCIAL MEDIA