A Fidget Spinner helyett már a Slime a menő idén nyáron

Hírek

6,5 milliárdra bővülhet a nyári játékpiac

A magyar családok többet költenek játékra idén nyáron, mintegy 10 százalékkal nő az átlagos kosárérték, a teljes költés elérheti a 6,5 milliárd forintot a REGIO JÁTÉK friss eladási statisztikái szerint. A legjobban fogyó termékek sorát a Fidget Spinner helyébe lépő Slime nyitja, de a kiugróan magas labdaeladások kapcsán a foci-vb is érezteti hatását. A kisgyermekes családok 40 százalékának nehézségeket okoz a nyári gyermekfelügyelet, amit hetente 20-40 ezer forintba kerülő táboroztatással és a nagyszülők bevonásával oldanak meg.

Tavalyhoz képest ismét többet költenek a magyar családok nyári játékokra és strandkellékekre: online vásárlások esetében 10 százalékkal 7526 forintra, míg a bolti értékesítésnél közel 15 százalékkal 5672 forintra nőtt az átlagos kosárérték a REGIO JÁTÉK friss adatai szerint. „Az egész piacra nézve ez azt jelenti, hogy az idei évben a nyári játékpiac összességében elérheti a 6,5 milliárdos forgalmat” – árnyalta a képet Gyaraki Dávid marketingvezető. A szezon slágertermékei a szabadtéri, illetve strandoláskor használatos játékok közül kerülnek ki. „A 10 legjobban fogyó konkrét termék közt nyolc a strandoláshoz köthető, habár éppen az aranyérmes nem sorolható ide. Úgy tűnik, hogy megvan a Fidget Spinner utódja, a hónapok óta tartó Slime őrület ugyanis eladási rekordokat döntöget. Ezenkívül az éppen zajló foci-vb is komoly hatással van az értékesítésre, a nyári játékok sorában a labda előkelő helyen szerepel” – részletezte a nyári játékeladási trendeket Gyaraki Dávid.

Nagy segítség a szülőknek a tábor és a nagyszülők

A REGIO JÁTÉK friss kutatásából kiderült, hogy a nyári gyermekfelügyelet megoldása 10 magyar családból 4-nek nehézséget okoz, a kiskorúakra egyébként a háztartások kétharmadában leginkább az anya vigyáz. A közös teherviselés csak nagyjából minden harmadik családra jellemző, míg 100 esetből mindössze 4-szer fordul elő az, hogy az apa marad otthon. Aduászként az esetek háromnegyedében a nagyszülők kerülnek elő, ők azok, akik kitöltik a szülők nélküli napokat.

„Emellett a leggyakoribb alternatívát a táborozás jelenti, ami közel minden 2. családra jellemző. A szülők a választás során elsősorban a biztonságra és a programokra helyezik a hangsúlyt. Ez utóbbi kapcsán sorrendben a sportolást, az alkotást, illetve a természetközeli élményt keresik gyermekünknek, 1 hétre pedig a többség maximum a 20-40 ezer forint közötti sávban áldoz” – mondta Gyaraki Dávid. Persze ez csak a tábor közvetlen költsége, ehhez társul még például a zsebpénz, amire a szülök 43 százaléka naponta maximum 1000 forintot, 38 százaléka 1000-3000 forint közötti összeget biztosít.

Nyári iskolakényszer

S habár a gyerekek nyáron szívesen megfeledkeznének az iskoláról, ezt a szülők egy része nem engedi; a szünidő során tíz válaszadóból mindössze 4 biztosít teljes kikapcsolódást gyermekének. Minden 3. szülő törekszik rá, hogy gyermek hetente 1-2 órát foglalkozzon iskolai dolgokkal, míg minden 4. családban bevett forma, hogy a gyermek augusztusban már megkezdi az iskolai felkészülést. A nyári tanórák leggyakoribb eleme egyébként a kötelező olvasmányok olvasása, az előző év során tanultak ismétlése, amit az idegen nyelv tanulása és gyakorlása követ.

Top 10 legjobban fogyó nyári játék (2018)

1. Slime

2. Buborékfújó

3. Labda

4. Duplacsövű vízipisztoly

5. Homokozójáték-lapát

6. Matracágy

7. Habszivacs vízipuska

8. Vízbomba

9. Frizbi

10. Vízipisztoly

Top 10 legnépszerűbb játékkategória nyáron (2018)

1. Szabadtéri játék

2. Strandjáték, medence

3. Sportszer, labda

4. Társasjáték, kártya

5. Kreatív, fejlesztő

6. Autó, jármű

7. LEGO

8. Bébijáték, kellék

9. Plüss

10. Baba, babakocsi

Jótanácsok a szabadtéri, nyári játékokhoz

1. A felfújható játékokra különösen ügyelni kell (pl. úszógumi, karúszó, felfújható, ráülős játékok), vegyük figyelembe, hogy ezek csak az úszást segítő eszközök, de nem akadályozzák meg a vízbe fulladást, ezért úszni nem tudó gyereket nem szabad ezzel sem a mély vízbe engedni. Ellenőrizzük a szelepeket, mielőtt a gyermeknek adnánk, és győződjünk meg róla, hogy nem ereszt-e a játék. Mindig legfeljebb karnyújtásnyira távolodhat el a felnőtt a gyermektől.

2. Úszógumi: a fentieken kívül ügyeljünk arra is, hogy a gyerek felemelheti mindkét karját, és így kicsúszhat az úszógumiból.

3. Karúszó: ellenőrizzük, hogy a gyermek életkorának és súlyának megfelelő eszközt használjon, mert lehet, hogy nem bírja el az eszköz.

4. Strandlabda: a szabad vizekben balesetveszélyt jelenthet, ha a szél vagy a hullámok elsodorják a labdát, és a gyermek utánamegy. Világosítsuk fel a gyermeket ennek veszélyeiről, és értessük meg vele, hogy nem éri meg a kockázatot, lehet másik labdát vásárolni.

5. Vízipisztoly: tanítsuk meg a gyermeknek, hogy nem célzunk vele arcra, a szemkárosodás veszélye miatt.

6. Hinta: mindig a gyermek súlyának és korának megfelelőt vásároljunk. A babák még nem tudnak megülni a laphintákon, ezért számukra speciális bébihinta a megfelelő. Soha hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül, legyen karnyújtásnyira a szülő.

7. Csúszda: ügyeljünk arra, hogy ne legyenek éles tárgyak és sarkok a csúszda közelében, a balesetveszély miatt. Ne legyen nappal szemben a csúszás iránya, hogy a gyermek lássa, hová érkezik. A kicsi gyerekeknek meg kell tanítani a hátradőlve csúszást, mert fejnehézségük miatt derékszögben ülve kibukhatnak a csúszdából.

8. Kismotor, futóbicikli, ráülős járművek: erősítik az izomzatot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják a szem-kéz koordinációt, viszont figyeljünk a megfelelő védőfelszerelés használatára, különös tekintettel a sisakra, a fejsérülés elkerülése végett.

SOCIAL MEDIA