A fenntarthatóságot ötvözi a kortárs művészettel a Lexus kollaborációja

Hírek

Izgalmas kortárs művészeti projektet vitt végig a Lexus és az elismert holland napenergia-tervező, Marjan van Aubellel, hogy egy vibráló, napenergiával működő installációt hozzanak létre a Miami Kortárs Művészeti Intézet (ICA Miami) szoborkertjében.

 

A „8 perc és 20 másodperc” címet viselő installáció, arra az időre utal, amely alatt a napfény eléri a Földet, bemutatva a karbonsemleges energia hasznosításában rejlő hihetetlen lehetőségeket. A Lexus új, úttörő elektrifikált modelljének szobrászati újragondolásáról van szó, amelyhez van Aubel egyedülálló módon organikus fotovoltaikus (OPV) cellákat alkalmaz, amelyeket általában napenergia-eszközökben használnak. Van Aubel napelemes tervezési szakértelmén keresztül ez az installáció nemcsak a nap útja előtt tiszteleg, hanem a Lexus környezettudatos és technológiailag úttörő elektromos járművének zsenialitását is erősíti.

Az installáció van Aubel első nyilvános projektje volt Miamiban. A Lexus 2018 óta állít ki installációkat a Miami Művészeti és Dizájnhéten, és ez a projekt az ICA Miamival való partnerségük második évét jelzi. A Lexus és az ICA Miami együttesen olyan élmények megteremtése mellett kötelezte el magát, amelyek arra inspirálják a látogatókat, hogy elgondolkodjanak a kreatív tervezés pozitív hatásán. Az installáció megvalósítása érdekében van Aubel stúdiója együttműködött a Random Studióval és a Certified B Corporation vállalattal, amely világszerte térbeli élményeket hoz létre. Az installáció az LF-ZC-t modellezte méretarányosan, olyan OPV lapokból építve, amelyek színes árnyékokat vetnek, ahogy a napfény a nap folyamán rájuk esik.

Marjan van Aubel világszerte elismerést szerzett azzal, hogy esztétikus megoldásokon keresztül a napenergiát a mindennapi életbe ülteti. A fenntarthatóság szenvedélyes szószólójaként a művészeti és a formatervezési ágazatban, gyakorlata és kutatása díjnyertes bútor- és világítástervezést, valamint lenyűgöző köztéri installációkat eredményezett. Emellett társalapítója a világ első Solar Biennáléjának, és figyelemre méltó munkái olyan rangos intézményekben láthatók, mint a MoMA, a Vitra Design Museum, a Stedelijk Museum, valamint a Victoria and Albert Museum – írják.

A Lexus elkötelezettsége az innováció és a kézművesség iránt egybecseng saját gyakorlatom etikájával, amely szerint a funkcionális dizájn egyszerre lehet fenntartható és esztétikailag szép. Remélem, hogy ezzel az együttműködéssel fényt deríthetünk arra a koncepcióra, hogy a fenntartható tervezési megoldások egyben művészeti alkotások is” – mesél az együttműködés kapcsán Marjan van Aubel.

Megtiszteltetés számunkra, hogy Marjan van Aubel, a napelemes tervezés úttörője, velünk dolgozik, hogy szakértelmét és zsenialitását a BEV Concept autó megálmodására használja. A fenntartható, emberközpontú tervezés iránti rendíthetetlen elkötelezettsége olyan tulajdonság, amelyet itt a Lexusnál nagyra értékelünk. Nem is tudtunk volna jobb helyszínt elképzelni az installációjának bemutatására, mint az ICA Miami, amely egy világszínvonalú intézmény” – teszi hozzá Brian Bolain, a Lexus globális marketingvezetője.

Az ICA Miami számára kiemelt fontosságú a környezeti fenntarthatóság, mivel egész évben elköteleztük magunkat a szénlábnyomunk minimalizálása és kompenzálása mellett. Marjan van Aubel erőteljes munkája a Lexusszal közösen jelentős előrelépést jelent az innovatív fenntartható tervezés terén, és jól mutatja, hogy a globális ökológiai aggodalmak hogyan mozgatják a kortárs megoldásokat. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Miami Művészeti Hét alatt fontos platformot biztosíthattunk Marjan van Aubel és erőteljes munkássága számára” – árulja el Alex Gartenfeld, az ICA Miami Irma és Norman Braman művészeti igazgatója.

 

SOCIAL MEDIA