Az európaiaknak csak töredéke érzi magát biztosnak abban, hogy képes használni az AI-t

Hírek Kiemelt

A Samsung legfrissebb kutatása rámutat, hogy az európaiaknak csak töredéke érzi magát biztosnak abban, hogy képes használni az AI-t a mindennapokban. A tíz európai országban végzett felmérés szerint a válaszadók több mint fele szeretné, ha az AI egyszerűsítené az életét (53%), fokozná a szórakozási lehetőségeket és javítaná az életminőséget: a takarítás és az időmegtakarítás a prioritások közé tartozik. A válaszadók 42 százaléka örülne, ha az AI segítené az intelligens otthoni eszközök hatékony összekapcsolódását.

 

A kutatás során a megkérdezettek 90 százaléka állította, hogy valamennyire érti a mesterséges intelligencia működését, azonban csupán 15 százalékuk van tisztában azzal, hogyan hasznosíthatja ezeket az előnyöket a mindennapi életében.

Arra a kérdésre, mennyire értik a technológiát, a lengyelországi válaszadók jórészt azt jelezték vissza, hogy értik (23%), a megkérdezett piacok közül a legkevésbé magabiztosnak az Egyesült Királyságban élők gondolják magukat (11%), amely rávilágít arra, hogy a kulturális és edukációs hatások is befolyásolhatják az AI-hoz való hozzáállást.

A Samsung új, Intelligens életvitel: Hogyan javítja az AI a mindennapi élményeket? (Intelligent Living: How AI is Enhancing Everyday Experiences) című tanulmányában közzétett eredmények azt is feltárják, hogy a felhasználók az AI-jal széles körben szeretnék jobbá és hatékonyabbá tenni mindennapjaikat, beleértve azokat a tevékenységeket, amelyek e technológia használata kapcsán prioritásként felmerülnek.

Ahogy a mesterséges intelligencia egyre inkább meghatározóvá válik életünk minden területén, a szórakozással kapcsolatos döntéseinket irányító algoritmusoktól egészen az otthoni szükségleteinkre figyelmeztető intelligens eszközökig, az európaiak több mint fele (53%) szeretné, ha a technológia megkönnyítené az életét. A fizikai munkák – köztük a takarítás – mellett a háztartási számlák kezelésében nyújtott segítség (21%) is vágyott cél az AI alkalmazása kapcsán.

A remény azonban még nem párosul lelkesedéssel – a válaszadók csupán egyharmada (38%) várja kíváncsian a mesterséges intelligencia elterjedésével kapcsolatos fejleményeket.

Dr. Chris Brauer, a Goldsmiths University of London innovációs igazgatója és a Symmetry innovációs igazgatója így nyilatkozott: „A mesterséges intelligencia igazi ígérete abban rejlik, miként alakíthatja át a rutinjainkat, hogyan adhat hozzá kedvenc tevékenységeinkhez anélkül, hogy dominálná őket. Ahogy az AI egyre inkább beépül az eszközeinkbe, valódi értékét a szerint ítélhetjük majd meg, milyen mértékben egyszerűsítheti le a feladatinkat, javíthatja az életminőségünket és teheti gördülékenyebbé a mindennapi interakcióinkat anélkül, hogy bonyodalmat okozna.”

A felmérés szerint az európaiaknak a csatlakoztathatóság fontos jelentőséggel bír: a válaszadók 42%-a nyilatkozott úgy, hogy szeretné, ha a mesterséges intelligencia nagyobb mértékben összekapcsolná otthoni eszközeiket. Ráadásul ugyanennyien (42%) adták azt a visszajelzést, hogy szerintük az AI jobbá teszi majd az életüket az otthonukban, míg majdnem egynegyedük (24%) szerint az intelligens otthoni irányítás a leginkább vágyott AI funkció.

  • Takarításban és porszívózásban kérnék leggyakrabban a válaszadók a mesterséges intelligencia segítségét: 33% érdeklődést mutat olyan AI-alapú megoldások iránt, amelyek képesek ezeket a tevékenységeket elvégezni helyettük.
  • Emellett 28% érdeklődik olyan mesterséges intelligencia iránt, amely segíthet a konyhai eszközök tisztításában, míg 25% a mosogatásban szeretne segítséget kapni.
  • A válaszadók 23 százaléka érdekelt az olyan AI funkciókban, amelyek segíthetnek az ételek összeállításában és az élelmiszerlisták kezelésében.

A biztonság kiemelt tényező az AI mindennapi használatában. A bizalom kiépítése érdekében a válaszadók 37 százaléka a rendszeres biztonsági frissítéseket nevezte meg alapvető fontosságúnak, 34 százalékuk a folyamatos aktív fenyegetésfigyelést értékelte, 27 százalékuk pedig a teljes körű biztonsági védelmet jelölte meg a legfontosabb AI funkcióként, ha a jövőben a mesterséges intelligenciát a mindennapi életük szerves részévé tennék. Ezek a visszajelzések alátámasztják, hogy olyan AI-technológiákra van igény, amelyek nem csupán forradalmiak, de biztonságosak is.

Tim Hospedales, a Samsung cambridge-i mesterséges intelligencia kutatóközpontjának vezetője így nyilatkozott: „A Samsungnál hiszünk abban, hogy az AI a mindennapi életet hivatott javítani azáltal, hogy láthatatlan segítőként egyszerűsíti a feladatokat, mindezt anélkül, hogy külön figyelmet követelne. Elkötelezettek vagyunk, hogy olyan technológiát hozzunk létre, amely éppoly intuitív, mint amilyen erős, valamint könnyedén illeszkedhet a felhasználók rutinjaiba, lehetővé téve, hogy az igazán fontos dolgokra koncentráljanak.”

Dr. Chris Brauer, a Symmetry innovációs igazgatója így foglalta össze a kutatás tanulságát: „A mesterséges intelligencia jövője arról szól, miként ágyazódik be a mindennapi életünkbe zökkenőmentesen – nemcsak az otthonunkban, hanem a teljes városi környezetünkben is. Ahogy haladunk előre, az etikai megfontolások egyre inkább kritikus fontosságúak, biztosítva ezzel azt is, hogy az AI ne csak a társadalmi egyenlőséget mozdíthassa elő, hanem segíthessen intelligensebb, fenntarthatóbb környezetek kialakításában is. A teljes ágazatunknak figyelnie kell a felhasználókra, hangsúlyozva a biztonságot, az inkluzivitást és a gyakorlati előnyöket, hogy az AI a globális változások valódi katalizátorává válhasson.”

 

SOCIAL MEDIA