Kampányt indít az UNICEF számos hazai művész, fesztivál és klub részvételével

Hírek Kiemelt

Az iskolai bántalmazásnak mindig három szereplője van: a bántalmazó, az áldozat és a szemlélődő. Az UNICEF most induló kampányában példátlan módon fogtak össze azok a fesztiválok és klubok, amelyeket százezrek követnek: az A38, az Akvárium Klub, a Budapest Park, a Campus Fesztivál, az EFOTT, a Művészetek Völgye, a SopronFest, a STRAND Fesztivál, a Szegedi Ifjúsági Napok és a Sziget is vállalta, hogy a rendelkezésükre álló csatornákon bemutatják a #nenézzfélre rövid videóját, amelyben Bagossy Norbi, Lil Frakk, Marsalkó Dávid, Sena és T Danny is szerepel.

 

„Az elmúlt években többször jutottak el hozzám is tragikus hírek olyan esetekről, amikor az iskolai bántalmazás, bántás, szekálás tragikusan végződött. Mint minden jóérzésű embert, engem is megérintenek, felzaklatnak ezek az esetek. De az iskolai bullying mindennapos, a legtöbb esetről még a szülők se szereznek tudomást.  A híreket hallva pedig tanácstalanságot éreztem, és azt, hogy nekünk, akik fiatalok százezreivel kerülünk kapcsolatba, lehetőségünk van szólni hozzájuk egy ilyen fontos ügyben. Fesztiválszervezőként látom azt, hogy mennyire okosan, normálisan, szeretetben tudnak együtt lenni fiatalok eseményeken, koncerteken, fesztiválokon, nem merül fel a bántás gondolata bennük. Azt is tudom, hogy azok a sztárok, akik a színpadokon állnak és akiket százezrek követnek, igazi példaképek. Éppen ezért hozzájuk fordultam azzal az egyszerű kéréssel, hogy a példaképek mutassanak példát, ebben a kampányban meséljenek saját élményeikről. Ne egy betanult szöveget olvassanak fel, hanem mondják el, mit gondolnak arról, ha bántják, szekálják, kiközösítik egymást kortársak. Szinte nem volt olyan művész, aki nemet mondott volna. Aki mégis, az hosszasan mesélt arról, hogy az élete során ő már mindkét oldalon állt, olyan helyen nőtt fel, ahol meg kellett magát védeni és nagyon szégyelli, hogy olykor ő is a bántalmazó oldalon állt. Nagyon szerencsés volt az időzítés, mert amikor Mészáros Antóniát, az UNICEF Magyarország vezetőjét megkerestem, ő már komplett tanulmányokat tudott mutatni nekem arról, hogy a hazai diákok 66%-a számolt be arról, hogy tapasztalt már zaklatást a környezetében, így közösen láttunk neki ennek a munkának.

A most induló kampányhoz felhívtam azokat a kollégákat, barátokat, akik klubokat, fesztiválokat működtetnek, hogy az iskolakezdés idején osszák meg a videónkat, amelyben T Danny, Marsalkó Dávid, Sena, Bagossy Norbi és Lil Frakk beszél az iskolai bántalmazásról. Fontos, hogy minél többen osszák meg ezt a felvételt, legyen szó diákról, szülőről, tanárokról, művlészekről. Higgyünk abban közösen, hogy az őszinte szavak és a jó példa segít” – emeli ki Lobenwein Norbert, a kampányt koordináló Weekend Event Kft vezetője.

A kampány a STRAND Fesztiválon indult augusztus 22-én, ahol Miskovits Márton vezetésével egy podcastben beszélgetett Marsalkó Dávid, Manuel és Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarorstzág vezetője és Lobenwein Norbert.

 

SOCIAL MEDIA