Továbbra sem népszerű a magyar olimpiarendezés ötlete

Hírek

Ma is többségben vannak azok, akik nem támogatnának egy esetleges magyar pályázatot, mert azt gondolják, csak a kormányközeli vállalkozók nyernének az ügyön – derült ki a Publicus Intézet felméréséből, amelyet a Népszavának készítettek.

 

Arra a kérdésre, hogy támogatna-e egy esetleges olimpiai pályázatot, a megkérdezettek 41 százaléka felelt igennel vagy inkább igennel, és 55 százaléka nemmel vagy inkább nemmel.

Összehasonlításképpen: amikor a Publicus 2021 elején feltette azt a kérdést, hogy támogatnának-e egy 2032-es olimpiai rendezést, 39 százalék felelt igennel 59 százalék ellenzővel szemben, vagyis azóta minimálisan nőtt a támogatók és csökkent az elutasítók aránya. Mivel a mostani felmérés a sportesemény ideje alatt zajlott, elképzelhető, hogy a minimális elmozdulás az ezzel kapcsolatos lelkesedésnek köszönhető. Ugyanakkor jelentős változás egy estleges pályázat támogatottságában nem figyelhető meg az elmúlt nyolc évben sem, 2016-ban, még a Momentum NOlimpia kampányát megelőzően 45 és 50 százalék volt a támogatók és az ellenzők aránya a Publicus mérése szerint. Vagyis mindig többségben voltak azok, akik szkeptikusak egy ekkora sportesemény hazai megrendezésével kapcsolatban.

A jelenlegi adatok szerint kizárólag a kormánypárti szavazók körében vannak többségben a hazai olimpia támogatói: körükben nagyon magas 78 százalékos az ügy mellé állók aránya, és csak 20 százalék elutasító. Az ellenzéki pártok szavazóinak 81, a Tisza Párt szavazóinak 80 százaléka gondolkodik így, a bizonytalanok körében pedig 58 százalékos a pályázat elutasítottsága.

A vélhetően Budapest központtal megrendezni szándékozott esemény a fővárosban élők körében az átlagnál is népszerűtlenebb: 59 százalék nem szeretne olimpiát, szemben 37 százaléknyi támogatóval.

 

Fotó: Budapest 2024

 

SOCIAL MEDIA