Egyszerre lépett sztrájkba az összes vezető mesterséges intelligencia

Hírek

Az OpenAI mesterséges intelligencián alapuló chatbotja, a ChatGPT igen komoly kiesést szenvedett el kedden, az azóta eltelt időszakban több másik, furcsa egybeesésre is fény derült az esettel kapcsolatban. Ezek szerint ugyanis tegnap dél után nem sokkal nem csak az OpenAI, de a konkurens Anthropic Claude nevű chatrobotja, valamint a Google Geminije és a Perplexity is megmakacsolták magukat– szinte egy időben elsőként említett társukkal – írja a pcforum.hu.

 

Ugyan sokan vélhetően már valamiféle összeesküvést vagy MI-s világvégét látnak az egybeesésekbe, a dolognak ennél egyszerűbb magyarázatai is léteznek. Így például az internet gerinchálózatát érintő valamilyen hiba léphetett fel, ami mindegyik működésében zavart okozott. Az sem zárható ki, hogy a konkurens chatbotok azért haltak le, mert a ChatGPT elérhetetlenné válása miatt utóbbi felhasználói is hozzájuk fordultak – és ez a szokatlanul nagy terhelés vezetett az egyébként független szolgáltatások ideiglenes elérhetetlenné válásához, illetve „megkergüléséhez” is.

Egyelőre az érintett cégek egyike sem árulta el, hogy konkrétan mi okozta a problémát szolgáltatásaik működésében – így a nyilvánosság számára egyelőre csak a találgatás maradt az okokat illetően – írja a pcforum.hu.

Fotó: Joel Filipe, Unsplash

SOCIAL MEDIA