A felmelegedés segít a rezsicsökkentésnek

Hírek

A hazai energiafelhasználási adatok látványosan tükrözik az idén rendkívül korán beköszöntött nyárias időjárás fűtési igényt csökkentő hatását – írja a Portfolio.hu. 

A március végétől április közepéig tartó időszak különösen enyhe volt, melynek nagy részében a 24 órás középhőmérsékleti értékek 20 Celsius-fok közelében alakultak. Ez a még az utóbbi évtized adataival összevetve is kiemelkedő szintet jelöl, pedig ebben az időszakban már egyre határozottabban érzékelhető volt a felmelegedés.

A meleg időnek jelentős szerepe volt abban is, hogy a fűtési szezon végére a hazai földgáztárolók töltöttsége rekord magasan, 60% felett maradhasson. A betárolás már április első felének nyárias napjaiban megkezdődött, május végére pedig töltöttségük meghaladta a 75%-ot, ami Európában a legmagasabb értékek között van. Az uniós feltöltési terv alapján Magyarországnak július elejére kellene elérnie a 65 százalékos szintet, ez az elvárás már jóval korábban, május elejére teljesült.

A jelenleg elérhető mintegy 5 milliárd köbméternyi készlet több mint kétszerese az elmúlt fűtési szezonban a háztartások által felhasznált mennyiségnek. A megfelelő felkészülés és a tudatosabb fogyasztás részben a fűtési szezonra is jellemző enyhe hőmérsékleti viszonyok tették lehetővé azt is, hogy Magyarország a megelőző öt év átlagához képest egymást követő két esztendőben is ötödével csökkentette a gázfelhasználást.

SOCIAL MEDIA