Kilencedszer rendezik meg világszerte a Táplálkozás és Hidratáció Hetét, amelyet itthon ötödik éve már a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége népszerűsít, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a helyes táplálkozás és a megfelelő folyadékfogyasztás fontosságára, valamint az apró lépésekben történő életmódváltás jelentőségére. Naponta jelentkezik egy-egy közérthető és hasznos üzenettel a szakmai szervezet a Terítéken az egészség Facebook oldalon, amit érdemes figyelemmel kísérni még a hét hátralévő részében is. Ma az aktuális járványhelyzetre reagálva az okos vásárlásról, a helyes táplálkozásról és a felhalmozott tartós élelmiszerek tulajdonságairól szólnak az infografikák.
![]()
Sok kicsi sokra megy!
Ez igaz az életmódváltásra is! A szakemberek legfontosabb tanácsa az, hogy óvakodjunk a szélsőségektől, az egyes élelmiszercsoportokat teljesen mellőző csodadiétáktól, a drasztikus koplalással járó fogyókúráktól. Ezek ugyanis nem csak betarthatatlanok hosszú távon, de komoly hiánybetegségekhez is vezethetnek. Egy egészséges felnőtt mindent ehet, csak a mértékre és az arányokra kell odafigyelnie. Ehhez jó útmutató az OKOSTÁNYÉR®, a szakmai szervezet táplálkozási ajánlása, amit a Magyar Tudományos Akadémia is támogat. Aki pedig személyre szabott étrendet szeretne magának, forduljon dietetikushoz, mert ők tudnak ebben szakszerű segítséget nyújtani.
![]()
Változtass, változtatni sosem késő!
Változtatni lehet az étkezéshez való hozzáállástól kezdve az ízesítésen át az arányok eltolásáig sok mindenen. Jövő héten okos tippeket kapunk arra, hogyan lehet észrevétlenül megújítani a családi menüt, miként lehet megszerettetni a gyerekekkel egy-egy egészséges, új alapanyagot és rászoktatni őket a több zöldség- és gyümölcsfogyasztásra. Hogyan lehet elkerülni, hogy válogatósak legyünk és egysíkú étrenden éljünk. Bátrabb fűszerezéssel miként lehet visszavenni a túlzott sóhasználatból, hogyan lehet visszaszorítani a sok cukrot anélkül, hogy minden édességet meg kéne vonnunk magunktól. Mennyit és mit kéne innunk ahhoz, hogy a teljesítőképességünk és a közérzetünk jó legyen, és minden helyzetben a legjobb formánkat tudjuk hozni. A kiindulási pont az, hogy az étkezés nagyon fontos örömforrás és a fizikai szükségletek kielégítésén túl a szociális érintkezésben is jelentős szerepe van, gondoljunk csak egy családi ebéd alatti beszélgetésre vagy egy kávézással egybe kötött baráti találkozóra. Lemondani semmiről nem kell, de a mértéket, arányokat be kell tartani, ha helyesen szeretnénk táplálkozni. A változtatás apró lépéseken keresztül fog tartós eredményre vezetni, amivel úgy lehet élmény az étkezés, hogy egyben az egészségünket is szolgálja.
