80 éves a világ leghíresebb rajzfilmnyula, Tapsi Hapsi

Kiemelt Tejszínhub

Tapsi Hapsi a világ leghíresebb rajzfilmnyula, aki a Bolondos Dallamok család tagjaként először 80 évvel ezelőtt tűnt fel. A karakter mozis bemutatkozása 1940-re tehető, amitől kezdve egycsapásra a Warner Brothers nemzetközileg elismert figurájává vált.  A Bolondos Dallamok sztárja pillanatok alatt milliók kedvence lett. Tapsi Hapsi, kortól és nemtől függetlenül, olyan popkulturális ikon, aki egyszerre időtlen és időtálló és számos formában lelhető fel a képernyőktől a mozivásznon át telefonig és tabletig. 

 

A nemzetközi szupersztár manapság olyan platformokon is feltűnik, mint képregény, videojáték, merchandise termékek (a játékoktól a ruhaneműkön keresztül egészen az ékszerekig és a háztartási eszközökig).

A Bolondos dallamok bámulatos sebességgel a Warner Brothers vezető márkája lett, és ez így is maradt évtizedeken keresztül. Titka, hogy karakterei, Csőrike, Cucu malac, Szilveszter egyszerre időtlen és mai figurák, személyiségjegyeik tökéletesen megállják helyüket és szerethetők a ma közönsége számára.

A Bolondos Dallamok szereplőit gyerekek, tinédzserek, felnőttek egyaránt magukénak érezhetik. A legújabb Bolondos Dallamok széria  hazánkban jelenleg a Bumeráng gyerek csatornán látható.

Érdekességek a szereplőkről

 

  1. Tapsi Hapsi legelőször 1940. július 27-én mutatkozott be az A Wild Hare című epizódban, így minden idők leghíresebb nyula 2020-ban pont nyolcvanéves.

 

  1. A Bolondos dallamokat Magyarországon kezdettől fogva egy sorozatként kezeljük, azonban a Merrie Melodies és a Looney Tunes eredetileg különálló szériák voltak. Ma már világszerte egy franchise-ként kezelik a kettőt, mondhatjuk, hogy a Merrie Melodies beolvadt a Looney Tunes-ba.

 

  1. Tapsi Hapsi New York városának keleti részéről származik, ezért az eredeti változatban brooklyni akcentussal beszél.

 

  1. A Bolondos dallamok legelső epizódja 1929-ben született meg. Ekkor még se híre, se hamva nem volt a ma jól ismert szereplőknek. A Bosko, the Talk-Ink Kid című élőszereplős-animációs rész főszereplője egy Bosko nevű gyerek volt.

 

  1. Tapsi Hapsi volt az első rajzfilmszereplő, akiről bélyeget adtak ki az Egyesült Államokban. Erre egészen 1997-ig kellett várni.

 

  1. Tapsi Hapsit három Oscar-díjra jelölték, ebből egyet meg is nyert 1958-ban, Rissz-Rossz Sammel közösen, a Tapsi Hapsi, a lovagpótló lovag című epizóddal.

 

 

Híres idézetek:

Mi a hézag, hapsikám?a Wild Hare, 1940 

Tudod, olyan okos vagyok, hogy néha magam is megrémülök. – Jack Wabbit and the Beanstalk, 1943

Tudom, hogy ez ellentmond a gravitáció törvényeinek, de én sose tanultam jogot. – High Diving Hare, 1948 

Én soha nem felejtek el egyetlen arcot sem, de a te esetedben kivételt teszek.Hurdy-Gurdy Hare, 1950 

Majd ha ráérek, megijedek, de per pillanat túlságosan kivagyok ehhez.Lumber Jack Rabbit, 1954

Nos, mit vártál egy operaelőadástól? Happy endet? – What’s Opera Doc, 1957

Ahogy mondani szokás, ne vedd túlságosan komolyan az életet, úgysem éled túl. – Rabbit’s Feat, 1960 

Nos, úgy tűnik, hogy ez egy gyönyörű barátság kezdete. – From Hare to Eternity, 1997

SOCIAL MEDIA