6+1 tipp, amivel elkerülheted a fogínyvérzést

Hírek Kiemelt

Végre hazaérsz egy fárasztó nap után, már csak egy gyors zuhany és a fogmosás választ el a pihentető alvástól – igyekszel is minél gyorsabban lezavarni az esti rutint, ám a fogmosást kellemetlen fájdalom és fogínyvérzés követi. A jeleket érdemes komolyan venni és mielőbb orvoshoz fordulni, ám ha nincs panaszod, akkor is bevethetsz pár egyszerű praktikát, hogy hosszú távon megőrizd a káprázatos mosolyod. A Lacalut összegyűjtött 6+1 tippet, amellyel elkerülheted a fogínyvérzést!

 

  1. A bűvös három perc

A fogmosásra szánt idő szent és sérthetetlen. A fogak ápolása ugyan már kiskorban a napi rutin részévé válik, ám a gyakorlatban sokszor nem kellő odafigyeléssel mossuk a fogainkat. Pedig a szabály egyszerű: legalább kettő, de inkább három perc, és lehetőleg csak a műveletre koncentrálj, hiszen, ha elkalandozol, kevésbé lesz hatékony a tisztítás.

 

  1. Nem mindegy, hogy mivel és hogyan!

A sok sikálástól nem csak a fogzománc, hanem az íny is elkophat, ezért használj puhább sörtéjű fogkefét, amivel a fogfelszínek mellett a fogak közötti, kevésbé elérhető részeket is meg tudod tisztítani. Fontos, hogy az érzékenyebb területeknek se durván ess neki, hanem gyengéden, az ínytől a fog felé, söprögető mozdulatokkal végezd a fogmosást.

 

  1. Fogkrémből a legjobbat!

Ha érzékeny az ínyed vagy fogínyvérzéssel küszködsz, érdemes kifejezetten erre a problémára megoldást kínáló fogkrémet választanod, persze csak miután kikérted egy szakember véleményét. A tökéletes szájhigiéné pedig hidd el, nem csak a reklámokban létezik: ha a fogkrém mellett kiegészítő eszközöket (szájvizet, fogselymet és nyelvtisztítót) is használsz, garantáltan felvértezheted magad a baktériumok ellen.

 

  1. Felejtsd el a cigarettát!

A dohányosok számára rossz hír, de sajnos a cigaretta az egészséges íny és fogak egyik legnagyobb ellensége, sőt a szervezet ellenálló képességét is rontja, így ha fújod a füstöt, nagyobb eséllyel okozhatnak gondot a szádban a bacik. Ha leteszed a cigit, regenerálódik az ínyed, búcsút mondhatsz a fogínyvérzésnek sőt, még a kellemetlen lehelettől sem kell pironkodnod többé.

 

  1. Több C- és K-vitamin!

A C-vitamin köztudottan erősíti az immunrendszert, így ha nem kap belőle eleget a szervezet, akkor még megfelelő fogmosási technika mellett is fogínyvérzés lehet a vége. Ha azonban sok citrusfélét, édesburgonyát és pirospaprikát viszel az étrendedbe, továbbá K-vitamin tartalmú spenótot, kelkáposztát vagy avokádót is rendszeresen fogyasztasz, hálás lesz a szervezeted és a fogaid egészsége miatt sem kell aggódnod.

 

  1. Kevesebb stressz, kevesebb probléma

A sok stressz nem csak a bőrödre és az immunrendszeredre, hanem a szájhigiénére sincs jó hatással, és hosszú távon akár a fogínyvérzés kialakulásáért is felelős lehet. Elegendő alvással, rendszeres sporttal és meditációval azonban kiegyensúlyozottabb életet élhetsz, melyért a fogaid is hálásak lesznek.

 

+1 Rendszeres kontroll

Fogorvoshoz járni senki nem szeret, pedig nagyon is fontos eleme a fogápolásnak! A rendszeres és alapos tisztítás mellett az évi két vizsgálattal megelőzheted a súlyosabb betegségek kialakulását.

SOCIAL MEDIA