5 új tapasztalat, amelyek a vírus kapcsán megváltoztatták pénzügyi szokásainkat

Hírek Kiemelt

2020 egészen új fókuszokat hozott az életünkbe: az elmúlt évben sokak élete nagyrészt otthon zajlott, ebből fakadóan kevésbé költöttük a pénzünket kávézókban, éttermekben, fodrásznál, vagy sporttermekben, és elmaradtak az utazások is, viszont többet jártunk a természetbe, mint korábban. Vajon hogyan hatott mindez a pénzügyi szokásainkra, és ez milyen kihatással volt a pénzügyeinkre? A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szakértői szerint minden család pénzügyeiben változásokat hozott a koronavírus – némelyik olyan változás, amit akár érdemes lehet  a vírusmentes időkre is megtartani és a következő generációnak is megtanítani.

 

  1. Egyre többen tervezik tudatosan a kiadásaikat

Az utóbbi egy évben sokaknak kellett nagyobb beosztással élnie, mint korábban: van akinek a munkája szűnt meg akár átmenetileg, akár tartósabban, van akinek, a fizetése vagy a vállalkozásából származó bevételei csökkentek. Sokan felismerték a több lábon állás fontosságát, hiszen ha nem egy helyről érkezik minden bevételünk, akkor kisebb az esélye a családi krízishelyzetnek. Emellett a kiadások folyamatos rögzítése és hónap végi átnézése nagyon hasznos eszköz arra, hogy lássuk mire is folyik ki kezeink közül a fizetésünk. Akiknek nem változtak az alapvető körülményeik, azoknak is figyelmeztetés lehet a vírus: a biztonságérzethez nagyon fontos, hogy ne egyik hónapról a másikra éljünk, hanem – kompromisszumok mellett – jó pár hónapig bevétel híján is meg tudjunk élni. A K&H Ifjúsági index évek óta vizsgálja a 19-29 évesek pénzügyi attitűdjeit: a takarékoskodás a felmérés szerint évről évre egyre elterjedtebb a fiatalok között. Soha korábban nem mértek olyan magas megtakarítási hajlandóságot mint most: 2021 márciusában a fiatalok 60%-a rendelkezett megtakarítással, ami az eddig mért legmagasabb arány.

 

  1. A tervezett nagybevásárlás segíthet elkerülni az inpulzív vásárlást

A tudatos pénzügyi magatartás fontos eleme a tudatos vásárlás: a karantén alatt sok család átállt a heti vagy akár havi egy nagybevásárlásra, amikor menüsort tervezve, listákkal járták az üzleteket – elkerülve ezzel az impulzus jellegű vásárlásokat, többek között a fertőzés lehetőségét is csökkentették. Egy tudatosabb bevásárlási szokás kialakításával egészen komoly összegeket takaríthatunk meg éves szinten, az így megtakarított összegeket pedig érdemes a későbbi terveinkre félretenni.

 

  1. Nem kell készpénz

Mára kiderült, hogy gyakorlatilag készpénz nélkül is élhetjük az életünket egy két esettől eltekintve: online fizetéssel, mobil bankolással, bankkártyás, mobiltárcás vásárlással szinte már mindent be tudunk szerezni, amire szükségünk van. Ez higiénikusabb megoldás is, arról nem beszélve, hogy biztonságosabb is, mintha készpénzt használnánk, hiszen ha el is lopják a pénztárcánkat, a bankkártyánkat azonnal letudjuk tiltani ezzel megóvva vagyonunkat. A K&H adatai szerint 2020-ban az előző évhez viszonyítva óriásit ugrott a mobilbank használata. Az idősebb korcsoport is belépett a digitálisan aktív ügyfelek közé – a teljes ügyfélkör 82%-a már ide sorolható. A K&H Ifjúsági indexe szerint a 19-29 évesek korosztályának 89 százaléka használ jelenleg bankkártya szolgáltatást.

 

  1. Utazásokra szánt összegek akár megtakarításként is megjelenhettek a családoknál

A tervezett utazások az elmúlt időszakban javarészt elmaradtak. Ezek az összegek mindenképpen a családoknál maradtak, amelyek egy része a megtakarításokhoz került, vagy olyan nagyobb fontos kiadásokra, beruházásokra adott lehetőséget, amelyet a megváltozott körülmények között is meg lehetett tenni. Sokan a városi életüket igyekezetek vidéki lehetőséggel kiegészíteni akár hosszútávú bérleti formában, akár saját vásárlás vagy fejlesztés révén. Az utazáskorlátozásoknak köszönhetően pedig, megtanulhattuk, hogy nem feltétlen kell külföldre mennünk, hogy kikapcsolódjunk, hiszen belföldön is számtalan lehetőségünk van a túraútvonalaktól kezdve a városnézésig.

 

  1. Amit a gyerekek tanulhattak

2020 és 2021 első fele lényegében az online oktatásokról szólt az iskolások számára. A több hónapig tartó digitális oktatás alatt nem volt utazási költség, nem voltak iskolai büfé kiadások, sok helyen eltörölték az osztálypénzt és persze hazafelé a pékséglátogatás is elmaradt. Viszont az otthonlétből fakadóan többször kellett bevásárolni, az áramszámla is jelentősen gyarapodott a megnövekedett géphasználat miatt, amik mind megjelentek a családok kiadásaiban. Érdemes a kicsikkel ezeket a megváltozott kiadásokat átbeszélni, hogy lássák, hogy a vírus helyzet és a megváltozott körülmények mekkora és milyen jellegű hatással lehetnek egy család pénzügyeire és hogy miért különösen fontos egy ilyen nehéz helyzetben okosan átgondolni a pénzügyeket és okos döntéseket hozni. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő pontosan így, gyakorlati példákon keresztül tanítja meg a gyerekeknek a pénzügyi tudatosságot, hogy felnőttként majd felelősen és okosan tudjanak saját pénzügyi helyzetükről dönteni. A vetélkedőben részt vevő diákok már megtanulták a takarékoskodásról szóló tudnivalókat, ők a pénzügyi tudásanyagból sok mindent tudnak már legyen szó az online vásárlásról, a költségtervezésről vagy épp az impulzív vásárlásról. Az első online forduló 2021-ben már lezárult, összesen több mint 1500 csapat, azaz 6000 diák jelentkezett, hogy fejlessze és megmérje pénzügyi tudását.

 

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános és középiskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2019-ben immár 9038 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 759 településről 1696 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 46 200 résztvevő diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával a felnövekvő generáció pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy felnőttként majd okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

SOCIAL MEDIA