33 országgal, köztük Magyarországgal szemben indítottak pert portugál tizenévesek a klímaváltozás miatt

Hírek Kiemelt

Közösségi finanszírozás segítségével vitték az Európai Emberi Jogi Bíróság elé portugál fiatalok a 33 országgal szemben indított pert – írja a hvg.hu.

 

Portugáliában idén májusban mérték az elmúlt 92 év legmagasabb hőmérsékletét, majd júliusban is rekord magas hőmérsékletet mértek, emiatt súlyos aszályok és erdőtüzek is pusztítanak országszerte. Azonban hat portugál fiatal nem nézte tétlenül, ahogyan elpusztul a környezet, amiben felnőttek: 2020 szeptemberében több mint 30 országgal szemben indítottak pert, mondván, hogy a klímaválság sérti az élethez, a magán- és családi élet védelméhez, valamint a megkülönböztetésmentes élethez való jogukat.

A 10 és 23 év közötti portugál felpereseket a Glan (Global Legal Action Network) jogászai képviselik. A tízfős, brit ügyvédekből álló csapat képviseletében az ügyet közösségi finanszírozás segítségével tudták bíróságra vinni.

Az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 17 bíróból álló Nagytanácsa tárgyalja még idén – válaszolta lapunk megkeresésére a fiatalokat képviselő Glan.

Sofia Oliveira, az egyik 17 éves felperes elmondta: „Idén még a tavalyihoz képest is több fojtogató hőhullámot tapasztaltunk Portugáliában. Most abban reménykedünk, hogy a bíróság minél hamarabb meghallgatja az ügyet, és ráveszi az európai kormányokat, hogy hozzák meg a védelmünkhöz szükséges sürgős intézkedéseket.”

 

Fotó: Rod Long/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA