2019 meghatározó volt a magyar turizmusban

Hírek Kiemelt

„2019 a turisztikai beruházások, a kiemelkedő ágazati bevételnövekedés, a tovább bővülő vendégforgalom és a digitalizáció éve volt a magyar turizmusban. Bár a teljes évre vonatkozó statisztikák csak februárban lesznek elérhetőek, az eddigi adatok alapján arra számítunk, hogy 2019 a korábbi turisztikai rekordéveket is felülmúlja” – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Az évről évre rekordokat döntő turizmusnak jelentős szerepe van annak, hogy Magyarország biztonságos ország, az elmúlt években végrehajtott fejlesztések Budapestet vonzóbbá tették, és a magyar családok is többet tudnak belföldi utazásokra, nyaralásokra költeni. A cél az, hogy Magyarország Közép-Európa vezető turisztikai térsége legyen, ennek érdekében pedig folytatódnak az ágazati fejlesztések, a magyar turizmus versenyképességét pedig 2020-tól naprakész szálláshelyi forgalmi adatok, és január elsejétől szálláshelyszolgáltatási áfacsökkentés is segíti.

A turizmus a magyar gazdaság egyik motorja, növekedése 2010 óta töretlen.  A 2018-as történelmi rekordévet követően az elmúlt esztendőben is tovább javultak a turisztikai mutatószámok, és a 2019-es évre is az uniós átlagot meghaladó, tíz százalék körüli növekedés várható az idegenforgalomban. A magyar turizmus aranykorát éli, hiszen soha ennyi fejlesztés, turista és ekkora növekedés nem volt még az ágazatban, mint az elmúlt esztendőben. 2019-ben Budapest volt a legnépszerűbb európai úti cél és egyre több külföldi vendég érkezik a biztonságos és folyamatosan fejlődő Magyarországra, a magaskategóriás fővárosi szállodák a legmagasabb kihasználtsággal üzemeltek Európában és új közvetlen légijáratok is nyíltak. Mindeközben mi magyarok is többet utazunk itthon – a belföldi turizmus továbbra is a vendégforgalom felét adja, amit a 2019-ben megugrott SZÉP-kártya forgalom is támogat.

Az elmúlt évben mintegy 1000, minőséget emelő és élménykínálatot bővítő turisztikai fejlesztés zajlott országszerte, amelyek nagy része év végéig be is fejeződött. 2019-ben elindult 750 szálláshely felújítása és fejlesztése, a strandfejlesztési program folytatásaként megújult 43 szabadstrand, az élményparkok fejlesztésének keretében átadtuk Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját, és nagy lépést tettünk az ágazat hosszú távú versenyképességét is biztosító digitalizáció irányába is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz a szállodákat és panziókat követően decemberben a magán- és egyéb szálláshelyek is csatlakoztak, így a jövőben már a teljes szektorra vonatkozóan naprakész statisztikai adatok növelik majd a turisztikai fejlesztések és marketingkampányok hatékonyságát.

„Magyarország Kormánya rendkívül fontosnak tartja a turizmus és az ágazatban tevékenykedő vállalkozások, kkv-k versenyképességét, ennek érdekében döntött arról, hogy a vendéglátás áfa után, tovább csökkenti az ágazat adóterheit. A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a kormány a szálláshelyek áfáját 18 százalékról 5 százalékra csökkentette 2020. január elsejétől, amely intézkedés 23 milliárd forintot hagy a szektorban tevékenykedő vállalkozásoknál. Az áfacsökkentés és a digitális adatszolgáltatás pedig amellett, hogy fehérítik az ágazatot, hosszú távon garantálják a turizmus versenyképességét, és hozzájárulnak ahhoz, hogy az ágazat növekedési üteme a következő években is tovább folytatódjon. 2020-ban újabb szálláshelyek és strandok újulnak meg, elindul a balatoni és a dunai hajók, illetve a balatoni vízicsúszdák fejlesztése, befejeződik számos kulturális és aktív turisztikai fejlesztés, házigazdái leszünk újabb nagy nemzetközi rendezvényeknek, Magyarország részt vesz a Dubaji Világkiállításon és haladunk tovább a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában 2030-ig kitűzött céljaink felé” – olvasható a közleményben.

SOCIAL MEDIA