Gondoltál már arra, mi a titka egy tökéletes jeges teának, amely frissítő ízélményként egy forró nyári napon azonnal felpezsdíthet? A válasz sokkal izgalmasabb, mint gondolnád! A tea, ez az évezredes ital, ma is tele van meglepetésekkel, amibe most a Fuze Tea szénsavmentes üdítőital engedett betekintést egy különleges eseményen. A tea, gyümölcsök és gyógynövények ízeinek fúziójával hódító Fuze Tea nemrégiben két megújult ízzel – az eddigi legfinomabb őszibarack-rózsa és a citrom-citromfű variánsokkal – és arculattal lépett elő a magyar piacon. Ennek apropóján a márka egy egyedülálló pikniket szervezett a Normafa Hotel festői környezetében, ahol a meghívottak maguk is megalkothatták saját teafúzióikat.
A tea mint művészet
A tea világa igen sokrétű, és számos olyan titkot rejt, amiről akár a rendszeres teafogyasztóknak sincs tudomása. A fekete, zöld, fehér, oolong és pu-erh teák például mind ugyanabból a növényből, a Camellia sinensisből származnak. A különbség a feldolgozásban, pontosabban az oxidáció mértékében rejlik. Ez a folyamat határozza meg a tea színét, aromáját és ízprofilját. A fekete tea például teljesen oxidált, gazdag, testes ízvilággal rendelkezik, a zöld tea pedig ennek pont az ellentettje: minimálisan oxidált, friss, füves jegyekben gazdag. A fehér teát pedig sokan szűz teának is emlegetik, hiszen ez a legkevésbé feldolgozott teafű-fajta, finom, lágy ízéről ismert. A teák azonban nem csak ebbe a pár kategóriába sorolhatók.
„Tulajdonképpen végtelen mennyiségű tea létezik, és számos tényezőtől függ, hogy végül milyen teafőzet készül. A teamesterség több évezredes hagyománya jól mutatja, milyen komplex tudás és tapasztalat halmozódott fel ezen a területen” – meséli Olekszik Dorottya teamester, a hazai Tea Akadémia alapítója.
„Ez a sokszínűség adja a Fuze Tea alapját is, hiszen a márka termékei is különböző teaalapokra épülnek, melyeket aztán különböző gyümölcsök és növényi összetevők ízével párosítanak, tesznek izgalmasabbá. A Fuze Tea tehát nem csupán egy üdítőital, hanem egy élmény, egy utazás az ízek és illatok világába, ahol a hagyomány találkozik az innovációval” – teszi hozzá Szabó Andrea, a Fuze Tea magyarországi márkamenedzsere.
![]()
A márka filozófiájának alapjai
A Fuze Tea eseményen a résztvevők Olekszik Dorottya vezetésével merülhettek el a teaalkotás rejtelmeiben. Nem csupán az alap teafajtákat ismerhették meg közelebbről, de saját kezűleg keverhették ki álmaik teáját. Fekete tea, zöld tea, citromfű, borsmenta – csak néhány azon alapanyagok közül, amelyekből a kreatív fúziók születhettek. Sőt, rózsavíz és különböző szirupok is rendelkezésre álltak, hogy mindenki a saját ízlése szerint finomíthassa alkotását. Ez a „csináld magad” élmény tökéletesen tükrözi a Fuze Tea filozófiáját: a márka maga is a különböző ízek harmonikus egyesítésére épül. A megújult őszibarack-rózsa íz például a fekete tea mélységét ötvözi az édes őszibarack és a finom rózsa aromájával, míg a citrom-citromfű változat a fekete tea frissítő ízét emeli ki a citrom és a citromfű élénk jegyeivel.
Izgalmas megújulás
A Fuze Tea nem véletlenül döntött az ízek megújítása mellett. Hosszú fogyasztói kutatások előzték meg a folyamatot, melyek egyértelműen kimutatták, hogy a megújult ízek a korábbiaknál magasabb, 85-90% körüli tetszési arányt értek el a kóstoltatásokon*. Ez is bizonyítja, hogy a tökéletes ízélmény megtalálása folyamatos kísérletezést és odafigyelést igényel. A megújult Fuze Tea termékek már országszerte elérhetők a boltok polcain, felismerhetőek megújult, zöld hátterű címkéjükről, melyen a „VADIÚJ RECEPT” felirat is szerepel.
* Az IPSOS ZRT. által a Coca‑Cola megbízásából, 2024. decemberében, 537 fő, 18-49 év közötti ember részvételével végzett fogyasztói kutatás eredményei alapján, vakon kóstolás után az „Összességében mennyire tetszik Önnek ennek a terméknek az íze?” kérdésre, 9-es skálán 7-9 pontos („Eléggé tetszik”, „Nagyon tetszik”, „Kifejezetten tetszik”) értékelést adó válaszolók részaránya a következő:
1. Az új, csak cukorral édesített Őszibarack-rózsa ízváltozatot esetében 85%, szemben a korábban kapható kalóriaszegény Őszibarack-hibiszkusz ízváltozat 69%-os eredményével. 2. Az új, csak cukorral édesített Citrom-citromfű ízváltozat esetében 89%, míg a korábban kapható kalóriaszegény Citrom-citromfű ízváltozat 74%-os eredményt ért el. Ezek az eredmények a kutatás módszertana szerint szignifikáns különbséget jelentenek az ízvariáns-párok között.
