A BigSEE Architecture Award célja az építészet, a belsőépítészet, a kreatív iparágak terén elért kiváló eredmények, alkotások bemutatása és elismerése. A zsűri számára a díjazás során kiemelt szempont az innováció, a fenntarthatóság, az eredetiség, a társadalmi tudatosság és a funkcionalitás is. A Zazie Bistro&Bar pedig a BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriáját zsebelte be nemrég, amelynek köszönhetően a tervezőcsapat személyesen is bemutathatja a projektet a Design hét Ljubljana programsorozatának keretében, ahol a legjobb közép-európai építészeti és belsőépítészeti munkákat fogja díjazni a zsűri.
Radnóczy Eszter, az este’r partners belsőépítész iroda alapítója tervezte a MOL Campus földszintjén található helyet, amely Bíró Dániel séf vezetésével gyorsan a helyiek kedvencévé vált. Az igazi áramlásélményt kínáló helyszínen nem csak az ételek, hanem a hangulat is ráadásért kiállt, hiszen Budapesten sehol máshol nincs olyan étterem, ahol ilyen Duna élménye lehet a vendégnek. Tereinek gördülékenységét a folyó áramlása befolyásolja, amely a helyet befogadó épület üvegfelületéről is kivehető. A belsőépítész csapat is erre helyezte a hangsúlyt. A külső üveges héjjal párhuzamosan hullámzó teljes belső falat egy nagyon különleges égetett rácsos dísztégla alkotja, melynek hatását a nagy, áramló, íves fal felett a mennyezeten lebegő textilek hullámozása fokoz. A projekt mögötti ötlet fő irányvonala az volt, hogy a MOL Campus épület kortárs, városi attitűdjét ötvözze a természeti elemekkel, melyek már a MOL Campus ablakain keresztül is erőteljesen megjelennek, és teret kapnak a bisztró minden helyiségében: a kávézóban szó szerint átölelhetünk egy fát, a társalgó kis öbleiben pedig kényelmes kanapékkal, fonott lámpákkal és természetes anyagokkal körülvéve pihenhetünk meg – írják.
„Az éttermi enteriőr tervezésekor az inspirációnkat a dunai evezés adta: az az élmény, amikor megnyugtató lassúsággal áramlik alattad a folyó, be-beevezel a nádasba és mindenhol új, kis világok nyílnak meg. Ezt szerettük volna lefordítani a design nyelvére egy olyan térrel, amely megnyugvást ad, komfortot sugall, mégis felpezsdít, attól függően, hogy melyik napszakban érkezel” – mondja Radnóczy Eszter belsőépítész, vezető tervező.
A tervezőcsapat a Design hét Ljubljana programsorozata után sem áll meg, hiszen a londoni Restaurant & Bar Design Awards-on is pályáztak a Zazie-val.