Az Univer Product Zrt. 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta paradicsomfeldolgozó-kapacitását. A készítményekből exportra és márkatermékekbe is jut.
A magyar tulajdonban lévő, kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt-nek a kevesebb, mint egy év alatt megvalósuló beruházással évente 70-75 ezer tonna nyers paradicsom feldolgozására lesz lehetősége. Az üzem másik részében pedig a magas gyümölcstartalmú lekvárgyártás technológiáját alakították ki.
„Az új üzemben gyártott termékek egy része a magyar piacra, nagyobb része pedig uniós, ezen belül főként német és lengyel exportra kerül. Belföldön a fogyasztók a Kecskemétimárkanevű sűrített paradicsomokkal, prémium lekvárokkal és gyümölcs ivólevekkel találkozhatnak, de az új gyártósorról lekerülő kiváló minőségű sűrített paradicsom a piacvezető Univer Ketchup alapanyaga is” – mutatta be a Kecskeméten készülő magyar termékek fő értékesítési irányait Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója (a képen). Az export nagyobb részét a hordós kiszerelésű sűrített paradicsom adja, melyet jellemzően élelmiszeripari továbbhasznosításra alapanyagként használnak a cég partnerei. És bár Kecskeméti márkanéven a Hipp Kft. bébiételeket, a Heinz tulajdonában álló Kecskeméti Konzerv Kft. pedig konzerveket is forgalmaz, a sűrített paradicsom és prémium lekvár kategóriában csak az Univer Product Zrt. használja, és ezeken a termékeken a bejegyzett, egyedi, színes ábrás védjegy jelenik meg.
Az Univer megújult üzemében kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, valamint zöldség és gyümölcs alapanyagot dolgoznak fel. A beszállított ipari paradicsommennyiség jelentős részét Kecskemét környékbeli gazdáktól szerzik be. A régió szállítóinak szakmai segítésére az Univer 111 hektáron mintagazdaságot hoz létre, ahol maga is paradicsomot termeszt, valamint palántaneveléssel és széleskörű szaktanácsadással segíti a gazdákat.