Beszélgetéssel egybekötött filmklubot indít a Vígszínház

Hírek Kiemelt

A Vígszínház új helyszínének, a Víg Szalonnak egyik célja, hogy az alkotók és a közönség közvetlenebb módon is találkozhasson egymással. November 3-án a Víg125 film első részének vetítésével indul a Szalon Filmklubja, ahol a filmek után a jelenlévők az alkotókkal és a szereplőkkel is beszélgethetnek. A teátrum 125 éves történetét feldolgozó, Víg125 című fikciós dokumentumfilm-sorozat négy részét az elkövetkező időszakban láthatja majd a közönség: november 24-én a második, december 15-én a harmadik részt, január folyamán pedig a befejező epizódot.

 

A Víg125 dokumentum(játék)film Rudolf Péter ötlete nyomán és produceri munkájával több mint három éven át készült. „2020-ban, még a Covid alatt úgy éreztük, hogy ha nem találkozhatunk élőben, más módokat kell keresnünk, hogy mesélhessünk magunkról és a világról. Önöknek. És magunknak is. Előttünk állt a Víg 125. születésnapja, és nem tudtunk együtt ünnepelni, de szerettünk volna valami emlékezeteset létrehozni. Úgy döntöttünk, elmeséljük a Víg 125 éves történetét, azokkal az eszközökkel, amelyek a rendelkezésünkre állnak, és úgy, ahogy éppen dolgozni tudunk: filmet forgatunk. Nagy fába vágtuk a fejszénket. Nagyobba, mint terveztük, ezért csak a 128. születésnapra tudtuk befejezni a filmet.”

A négyrészes sorozatban megelevenednek a Víg nagy korszakai és legendás alakjai. Soha nem látott, kincset érő archív felvételeken, interjúkon és kosztümös nagyjátékfilmbe illő jeleneteken keresztül ismerjük meg a Vígszínház 125 éves történetét. De mivel a Víg mindig is kiemelt helyet töltött be Budapest és az ország kulturális életében, ez a film nemcsak egy színházról szól, hanem egy város születéséről és a 20. századi magyar történelemről is. A Víg125 több száz művész, alkotó, színész, rendező, író, dramaturg, háttérdolgozó története. És a film is így készült: mindenki, akik most a Vígben dolgoznak, hozzátettek egy-egy kockát. És tulajdonképpen a nézők is, mert a nézők nélkül ez a 125 év nem valósult volna meg.

A november 3-án látható első részben megismerhetjük a Víg építésének és indulásának a körülményeit. Szó esik az első évtizedek sikereiről és nehézségeiről, a világháborúk, a gazdasági válság és a spanyolnátha járvány hatásairól. A vetítés utáni beszélgetés résztvevői Gajdó Tamás színháztörténész, Márkus Luca és Wunderlich József színészművészek, Paczolay Béla rendező, Kovács Krisztina dramaturg lesznek.

A második rész a háború utáni újjáépítéssel kezdődik és a Várkonyi-korszak végéig tart. A filmben felidéződik több nagy igazgató – köztük Jób Dániel, Magyar Bálint és Várkonyi Zoltán – alakja; láthatjuk, hogyan őrizte meg nevét és rangját a Víg; és tanúi lehetünk annak, hogyan épült fel az a híres társulat, melynek meghatározó tagjai közül még ma is sokan ebben a színházban játszanak. A november 24-i vetítés után Halász Judit és Kovács Patrícia színművészek, Ring Orsolya történész, Gajdó Tamás színháztörténész, Kovács Krisztina dramaturg beszélgetnek.

A Víg125 film negyedik részében már több lesz az ismerős arc és az ismerős előadás is, de sok ismeretlen titokról, legendáról és pletykáról is hallhatunk, és soha nem látott, elveszettnek hitt pillanatok bukkannak fel az archív felvételeken. Megtudhatjuk, hogy Presser Gábor hogyan mentette meg az angol királyi párt, ki lophatta el a “Legjobb társulat”-nak járó oklevelet a próbatábláról, és az is kiderül, Rudolf Péterből hogyan lett Fekete Péter. December 15-én a vetítés utáni beszélgetés résztvevői Valló Péter rendező, Kern András színművész, Gajdó Tamás színháztörténész és Kovács Krisztina dramaturg lesznek.

 

SOCIAL MEDIA