Rendhagyó kiállítás nyílt az INDA Galériában

Hírek

Rendhagyó kiállítás nyílt az INDA Galériában a 110 éve született Kazinczy János Antal, az itthon talán még kevesek által ismert festő – és szobrászművész életművéből. Kazinczy élete és művészete egyben a 20. századi történelem lenyomata is, hiszen a művész Erdélyben született, Magyarország és Németországot követően végül Franciaországban talált otthonra, és alkotott élete végéig. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a Király utcai lakásgalériában.

 

Kazinczy János Antal 1914-ben, 110 éve született Temesváron. Vésnöknek tanult, majd 18 éves korában Budapesten, a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola diákja, Rudnay Gyula tanítványa lett. 1938-tól Nagyszebenben élt, korai, erdélyi tájakat és embereket ábrázoló festményei a második világháború idején egy bukaresti bombatámadásban megsemmisültek. 1947-ben Magyarországra menekült, 1949-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán kezdett tanítani, ahonnan 1950-ben elbocsátották, mert művészetét dekadensnek és formalistának bélyegezték meg. Még abban az évben a Szabad Művészet folyóirat felelős szerkesztője lett.  Az ’56-os forradalomban műterme súlyosan megrongálódott, munkái megsemmisültek. 1957-ben elhagyta Magyarországot, előbb rövid ideig Ausztriában, ezt követően Németországban élt. Itt ismerkedett meg a tűzzománc technikával, amelyet később előszeretettel használt. Ez idő alatt különleges ékszereket is készített, ezek eladásából tartotta el családját. 1967-től Franciaországban élt, és egészen 2008-ban bekövetkezett haláláig alkotott.

„A galéria három összefüggő termébe a festményeket a rendkívül gazdag életműből korszakokként válogattuk. Az első terembe az 1970-es évek, a másodikba a ’80-as, a harmadikba a ’90-es és 2000-es évekből kerültek munkák. Az időrend egyben a módszerbeli és motivikus irányok alakulását, organikus egymásutániságát is szemlélteti. A negyedik térben már nem az időrend volt a rendezőelv, itt Kazinczy János Antal szobrai, zománcmunkák, valamint néhány festmény látható. Annak érzékeltetése is célunk volt, hogy a művész számára mennyire természetes átjárás nyílt a festményeken és a zománcokon egymás mellé, vagy rétegszerűen egymásra rakódó síkfelületektől és alakzatoktól a szobrok térbelisége felé” – mondta el Kozma Zsolt, a kiállítás kurátora, majd hozzátette: „Két, még Nürnbergben készített tűzzománc munka kivételével a most kiállított művek Franciaországban születtek.”

A művész fia, Kazinczy János Árpád nem csak gyermekeként élte meg és követte édesapja művészetét, hanem dokumentálta, rendszerezte is azt, így a történelem viszontagságait túlélt, főleg már a Franciaországban született alkotásokról nagyon sok információ áll rendelkezésre. Ő és felesége, Kazinczy Ildikó gondosan ápolják ezt az örökséget, és nekik köszönhető, hogy egyre több alkotás kerül haza Magyarországra.

„A kiállítás címe találó, hiszen a látogató Kazinczy János Antal gazdag örökségéből kap ízelítőt. Rendkívüli művész, akinek műveit Franciaországban és Németországban jobban ismerik, de most végre – életműve által – hazaérkezik Magyarországra.  Bízunk benne, hogy kiállításunk hozzájárul e csodálatos örökség itthoni felfedezéséhez” – mondta el Tallér Ágnes, az INDA Galéria tulajdonosa és vezetője.

 

Fotó: Simon Zsuzsi

 

SOCIAL MEDIA