A hazai autokratikus kormányzásnak súlyos hatása van az emberi erőforrások fejlődésére

Hírek

Együtt mozognak a jogállamiság és a demokrácia helyzetével a PISA és HDI értékek – mutatta ki a Világpolitika és Közgazdaságtan folyóiratban megjelent tanulmányában Polónyi István közgazdász, oktatáskutató, egyetemi tanár.

 

A tanulmány a PISA és a humán fejlettség index (HDI) értékeit vetette össze az országok kormányzásának autokratizmusával, amit a Világbank jogállamiság indexének, valamint az EIU (Economist Intelligence Unit) demokrácia indexének sztenderdjei szerint mért.

A korrelációs elemzés egyértelműen kimutatja, hogy – a PISA mérésben részt vevő országok halmazán vizsgálva – 2006 és 2022 között igen markáns korreláció található a jogállamiság és a HDI indexek, valamint a jogállamiság és a PISA olvasás-szövegértés eredményei között. De számottevő korreláció van a demokrácia index és a HDI, valamint a demokrácia index és a PISA eredmények között is. A tanulmány Magyarországra nézve megállapítja, hogy a demokráciamutatók romlása együtt mozog a PISA olvasási és a HDI mutató szerinti országrangsorban elért helyezések romlásával: a hazai autokratikus kormányzásnak tehát súlyos hatása van az emberi erőforrások fejlődésére.

Az elemzés kitér az oktatási és egészségügyi ráfordításoknak a két eredményességi mutatóval való kapcsolatára is, rámutatva, hogy ezek együttjárása ugyan releváns, azonban lényegesen alacsonyabb értékű, mint a demokrácia mutatókéval való kapcsolat.

A tanulmány az alábbi linken érhető el: https://drive.google.com/file/d/1PCTauP22wA_6RGHGANaljCINPoc205Fb/view

 

Photo by Eugene Zhyvchik on Unsplash

 

SOCIAL MEDIA