Tizenkét európai galéria egymillió euró értékben hoz kortárs műalkotásokat

Hírek

Bejelentették a szervezők, hogy mely neves európai galériák vesznek részt az idei Budapest Contemporary Képzőművészeti Vásáron (BCT). A kortárs seregszemle nemzetközi standján 12 galéria 21 művészének 42 alkotása lesz látható és megvásárolható mintegy 1 millió euró értékben. Az idei BCT-t szeptember 26-29. között tartják a Bálnában. 

 

A hazai kortárs seregszemlén a legismertebb magyar galériák kiállításait idén egy tucat magasan jegyzett külföldi meghívott helyezi nemzetközi kontextusba. A galériák Ausztriából, Csehországból, Franciaországból, Hollandiából, Németországból, Svájcból, Szerbiából és Szlovákiából küldik el művészeik alkotásait, amelyek egy közös standon, Nemes Márton képzőművész kurátori válogatása keretében mutatkoznak be.

A hazai galériák mellett az alábbi 12 külföldi galéria alkotói lesznek jelen a Bálnában: COMMA Gallery, Eugster Belgrade, Gregor Podnar, Hunt Kastner, Marian Cramer Projects, Reiter Galleries, Semiose, Steinhauser Gallery, Walter Storms Galerie, Wentrup Gallery, Wilde Gallery, Zeller van Almsick.

A nemzetközi kiállítás egyik legizgalmasabb darabja Wim Delvoye Caterpillar (2004) című műve: egy lánctalpas munkagép, amelyet a művész gótikus katedrálissá alakított át. A különleges műtárgy 50 és 100 millió Ft közötti értéket képvisel. A francia Amélie Bertrand alkotásai közül Budapestre az I’ll face each day with a smile (2024) érkezik. A fiatal művész legújabb festményei októbertől a párizsi Musée de l’Orangerie-ben Monet festményeinek környezetében lesznek kiállítva. A kurátori válogatásban olyan neves külföldi alkotók szerepelnek többek között, mint Adel Abdessemed, Omar Ba, Igor Hosnedl, Gerold Miller, Jonny Niesche. A nemzetközi standon bemutatott művek összértéke 1 millió euró, vagyis közel 400 millió forint.

A hazai galériák kiemelt darabjai közé tartozik a Nemes Galéria Langyos víz című olajfestménye Méhes Lászlótól – az 1973-as mű a magyar hiperrealizmus egyik kiemelkedő alkotása. A Makláry Kálmán Képzőművészeti Galéria dél-koreai kortárs művészek alkotásait hozza el, különleges válogatással készülnek az idei vásárra. A Vintage Galéria a tavaly elhunyt Vera Molnar egyik művével jelentkezik, de az érdeklődők láthatják a Deák Erika Galéria kínálatában Barabás Zsófi egyik alkotását, az Einspach & Czapolai Fine Art pedig egy Nádler István festménnyel is gazdagítja a repertoárt.

 

SOCIAL MEDIA