Ilyen lesz a megreformált Bajnokok Ligája

Hírek Kiemelt

Talán sokakban még mindig van kérdés azzal kapcsolatban, milyen is lesz a szeptember 17-én induló labdarúgó megújult Bajnokok Ligája. Petur András elmagyarázza röviden és érthetően. Ez csak a bevezető epizódja egy sorozatnak, amelyben a Sport TV kollégái mesélnek majd a Bajnokok Ligájával kapcsolatos emlékeikről. Az első fordulóból szeptember 17-19. között összesen 10 mérkőzést közvetít élőben a Sport1 és a Sport2.

 

Ha valaki még nem biztos abban, milyen újdonságokat tartogat a Bajnokok Ligája a 2024-25-ös szezontól, annak készült egy rövid videó, amelyben Petur András világosan elmagyarázza.

A létszámot 32-ről 36-ra növelték. Megszűnt a csoportkör, és a helyét átvette egy ligaszakasz, és minden csapat egy nagy tabellán szerepel. Az eddigi hat helyett nyolc fordulót rendeznek, ráadásul kettőt januárban, amikor eddig szünet volt a BL-ben. A sorsoláshoz megtartották a négy kalapot, amelybe az UEFA koefficiens alapján sorolják a résztvevőket, kalaponként kilencet. Mindenki két-két ellenfelet kap a négy kalapból, hogy nagyjából hasonló erősségű ellenfelekkel csapjon össze, az azonos kalapból érkező ellenfelek közül az egyikkel hazai pályán, a másikkal idegenben találkoznak. Így jön ki a négy hazai és a négy idegenbeli mérkőzés.

 

Miért jó ez?

Mert több fordulót és több mérkőzést rendeznek, és sokkal több rangadó lesz.

Gondoljunk csak bele: a korábbi lebonyolításban a csoportkör legnagyobb rangadóit általában az első és második kalaposok meccsei jelentették. Ezek száma 16-ról 18-ra nő 2024-től. Ráadásul eddig az első kalaposok sosem játszhattak első kalaposok ellen, ahogyan második kalaposok sem a második kalaposok ellen. Most már 18 ilyen mérkőzés is lesz. Ez azt jelenti, hogy a ligaszakasz 16 játéknapja 36 ilyen rangadót tartogat.

Január végén az összesített tabella első nyolc helyezettje rögtön bejut a nyolcaddöntőbe, míg a 9-24. hely között záró csapatok rájátszást vívnak ezért. A legjobb 16-tól már minden marad a régiben.

 

A 2024-es BL-győztes Real Madrid (Fotó: Getty Images)

 

SOCIAL MEDIA