Így tegyük zöldebbé a karácsonyt

Hírek

Az élet minden területén túlzásokba tudunk esni. Nincs ez másként az ünnepekkel sem. Ráadásul halmozottan hátrányos helyzetből indulunk karácsonykor, hiszen ez az időszak az utóbbi évtizedekben „szinte észrevétlenül” a mértéktelen fogyasztás ünnepévé vált – olvasható a Good People Everywhere cikkében.

 

A Humusz Szövetség honlapján is megjelent írásban kiemelik, hogy a legjobb, ha tartózkodunk a tárgyi ajándékoktól, hiszen a legtöbbeknek a közösen töltött idő a legnagyobb ajándék. Egyre szélesebb körben terjedő környezetbarát szokás az ajándékba adott jótékonykodás. Kiemelik, hogy ha magunk készítjük az ajándékot, vagy használtan vesszük, akkor is fenntarthatóbb módon járunk el.

 

Használjunk a csomagoláshoz kendőt vagy ajándéktasakot!

A cikk számokkal is alátámasztja, hogy milyen hihetetlen mennyiségű csomagolóanyagot pazarolunk el néhány pillanatnyi örömért. Csak Nagy-Britanniában annyi csomagolóanyag fogy évente, amivel kilencszer körbe lehet tekerni a Földet.

„A csomagolás eredeti funkciója, hogy titokzatosabbá vagy szebbé tegye az ajándékot (amennyiben az egy tárgy). Ezt a funkciót elérheted egy kendővel, újságpapírral, vagy sokszor újrahasználható dobozzal, ajándéktasakkal is. Díszítésként pedig használj termést, örökzöld levelet, ágacskát, amiket később komposztálni lehet. A sok támogatható jó ügy közül ajánlunk egy számunkra különösen kedveset is. Ez pedig a hulladék textilből készült termékek, amiket az Ökumenikus Segélyszervezet gönci járásban működő varróműhelyében készítenek” – írják.

Sajnos étkezési szokásaink sem jobbak, pláne, ha még hús eldobásához is vezet a dolog. Mára köztudott, hogy a hús előállítása elképesztően sok szén-dioxidot termel, emellett az ipari állattartás gyakorlatilag kéz a kézben jár az állatok szenvedésével. Éppen ezért a Humusz Szövetség az alábbiakat ajánlja: a vásárláshoz vigyünk pontos listát. Karácsony előtt könnyű az impulzusok csapdájába esni, gyakran végül többet veszünk a kelleténél. Ha pedig többet veszünk, akkor sajnos többet is eszünk. Tartsunk mértéket, és kerüljük el a túlevést. Válasszunk könnyebben emészthető ételeket, leveseket, zöldségeket, gyümölcsöket, esetleg halat. Kímélő receptekért a Tudatos Vásárlók oldalára érdemes ellátogatni. Maradék felajánlása jótékony célból az Ételmentés honlapon, ugyanez cégeknek a JótÉtel oldalán lehetséges.

 

Milyen legyen egy zöld karácsonyfa?

A műfenyők nyersanyaga, előállítása, szállítása és hulladékként való kezelése ugyanúgy hozzájárul a nagy karbonlábnyomhoz. Egyes számítások szerint húsz év használat után térülnek meg. Összehasonlítva tehát egy valódi fenyő kisebb terhet ró a környezetre, mint a műanyag hasonmása. Arról nem is beszélve, hogy a kínai műfenyők minősége bőven hagy kívánnivalót maga után: fakul, hullik, kókad, foszlik… nem csoda, ha 2-3 év elteltével már egy hulladéklerakóban, vagy égetőben köt ki.

Mértékletes ötletek a Humusz Szövetségtől:

  • Dekorálj fenyőággal, minimalista stílusban
  • Készítsd el magad, maradékanyagokból vagy fából, és használd ugyanazt a redizájn karácsonyfát évekig. Az alternatív megoldásoknak csak a kreativitás szab határt.
  • Ha van lehetőséged, és megfelelő helyre tudod kiültetni, választhatsz élő fenyőt. Vigyázat, karácsony után macerával jár, és nem is bírja sokáig a lakásban. Nem mindegy, hová ülteted!
  • Kölcsönözz fenyőfát az Oázis kertészettől: így a kiültetést is szakemberek végzik el.
  • Válassz hazai termelőtől származó fát az import helyett. Megrendelheted a kiválasztott fát akár online is, kényelmesen.

 

Fotó: Mel Poole/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA