RTL: Szétveri az Euronewst új tulajdonosa, Orbán tanácsadójának fia

Hírek

Több napos sztrájkba kezdtek az Euronews dolgozói, tiltakozva az európai hírtelevízió „szétverése” ellen – derült ki az rtl.hu-nak küldött közleményükből.

 

A médiacég új tulajdonosa március elején jelentette be, hogy majdnem kétszáz dolgozót küldenek el, köztük a szerkesztőségi dolgozók kétharmadát, valamint közölték, hogy eladják a hírtelevízió lyoni székházát is.

2021 decemberében jelentették be, hogy az Alpac Capital portugál befektetési cég megvásárolja a médiacég 88 százalékos tulajdonrészét, amit tavaly júliusban véglegesítettek. A cég ügyvezető igazgatója a portugál Pedro Vargas David: annak a Mario Davidnak a fia, aki portugál jobboldali politikusként még az 1990-es évek elején barátkozott össze Orbánnal. Mario David a 2010-es években a Fidesz hangos védelmezőjeként szolgált az Európai Néppárton belül, jelenleg pedig a magyar miniszterelnök hivatalos tanácsadója – írják.

Az Alpac átszervezésről beszél, a dolgozók szerint viszont a hírtelevíziót szinte teljesen leépítik, és a cég „az állásaink feláldozásával akar profitot termelni”. A dolgozók közlése szerint Pedro Vargas David kilenc hónappal korábban ígéretet tett arra, hogy befektetésekre és fejlesztésekre számíthatnak, valamint újabb dolgozókat vesznek fel.

A dolgozók közölték, hogy március 16-tól egészen március 20-ig sztrájkba léptek. Emellett Emmanuel Macron francia köztársasági elnökhöz, valamint az Európai Bizottsághoz fordultak segítségért

 

Fotó: Euronews

 

SOCIAL MEDIA