24.hu: Az Origo informátoraként rágalmazásért elítélték Kósa Lajos bizalmasát

Hírek

Fiák Istvánt, Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő ügyvédjét és barátját ma bűnösnek mondta ki rágalmazás vétségében a Budakörnyéki Járásbíróság egy magánvádas eljárásban. Az elsőfokú ítélet megrovásban részesítette, és arra kötelezte, hogy tízezer forintot fizessen meg Czeglédy Csabának.

 

A 2020-ban indult bírósági eljárást kétszer is felfüggesztették, a Budapest Környéki Törvényszék azonban az ügy folytatására utasította a járásbíróságot. A magánvádas büntetőeljárást Czeglédy Csaba, a DK politikusa és jogi képviselője, Litresits András kezdeményezte, miután kiderült, hogy Fiák István adott valótlan információkat az Origo újságírójának a Human Operator Zrt. állítólagos ügyeiről.

Az Origo 2017 augusztusban közölt cikkében a többi között azt állította a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Human Operator tevékenységéről, hogy a szerződtetett diákok helyett valójában a szüleik végezték el a kiközvetített megbízásokat, így a cég a kedvezőbb adózási szabályok alkalmazása révén tisztességtelen piaci előnyt szerezett magának. Kovács András újságíró a korábban lezárult perben azt állította, hogy a cikk megírása előtt Fiák Istvánnal konzultált, és mivel tudta, hogy Fiák Kósa Lajos barátja, és tekintélyes ügyvéd, nem kételkedett az információk valóságtartalmában. Ezeket az állításokat a rágalmazásért jogerősen elítélt Kovács a Fiák elleni perben is fenntartotta.

A perben a NAV nyilatkozata alapján kiderült, hogy a Human Operatorral kapcsolatos hatósági vizsgálatok során nem merült fel olyan adat, ami alátámasztotta volna a lap, illetve Fiák állításait.

A bíróság szerint az Origón megjelentek alkalmasak voltak arra, hogy Czeglédy becsületét nagy nyilvánosság előtt csorbítsák. Fiák bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen – írja a 24.hu.

 

Fotó: MTI/24.hu

 

SOCIAL MEDIA