Két hétig tart az időutazás, az 1970–80-as évek világában repülhetnek vissza a vásárlók

Hírek

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum tematikus tárlata a lakótér, a konyha, a gyermekkor, a szórakozás és a fogyasztás tárgyi kultúráját mutatja be, könnyed és interaktív módon. Az ingyenes múzeumi élményt folyamatos tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások teszik emlékezetessé.

 

A kiállítás a ’70-80-as évek hétköznapi tárgyain keresztül ismerteti meg a látogatókkal a kor világát. A szocializmus korának terei tárulnak a látogatók elé, ahol nemcsak megnézhetik, de fel is próbálhatják például a méltán híres viseleteket: az otthonkát, a trapéznadrágot. Országosan ismert, mára gyakran feledésbe merült márkák darabjaival találkozhatunk, mint a Trapper, a Tisza, a Traubi vagy a Márka. Különleges élmény jelenthet továbbá, hogy a látogatók felcsaphatnak tárlatvezetőnek – hiszen a szülők, nagyszülők fiatalkoruk ikonikus tárgyai között sétálva ismertethetik meg a kor életmódját gyermekeikkel és unokáikkal. Ugyanis a 30-50 évvel ezelőtti mindennapi használati eszközök, mint a vonalas telefon, a pille szék, a lavór vagy a szódás szifon a mai gyerekek számára teljesen ismeretlen, fura tárgyak.

A hajdúszoboszlói múzeum kiállítása Dalnoky Ferenc és felesége országos hírű retró gyűjteményére épül, amely épp 15 éve látható állandó múzeumi kiállításon. „Nagy öröm számunkra, hogy két hétig a FÓRUM adhat helyet ennek a fantasztikus gyűjteménynek. Igazán különlegesnek tartom, hogy a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek izgalmas élményt nyújt a tárlat” – mondta a sajtótájékoztatóval egybekötött megnyitón Átányi Ajtony centermenedzser. Március 13-ától egészen 26-ig lesz látható a múltidéző kiállítás a bevásárlóközpont -1 szintjén.

Hagyományteremtő szándékkel, immáron második alkalommal mutatja be egy népszerű tárlatát a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum a debreceni Fórumban. „Januárban a Bocskai Fejedelem korona- és jogarmásolatát bemutató tárlatunk volt látható a bevásárlóközpontban, melyet több mint 10.000-en tekintettek meg. Ezért gondoltuk, hogy elhozzuk a méltán népszerű kiállításunkat, amely az ország egyik legrégebbi és az egyik legnagyobb retró gyűjteményére épül” – mondta Dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató. „Annyira jó érzés az embernek látni a saját gyűjteményét egy muzeológusi koncepció mentén felépítve. Megfrissül, megújul és izgalmassá lesz” – nyilatkozta Dalnoky Ferenc, a gyűjtemény tulajdonosa.

 

SOCIAL MEDIA