HVG: A Szerencsejáték Zrt. szponzorációs keretéből 40-40 millió forintot juttatott Bayer Zsolt és az egykori ATV-vezér cégeinek

Hírek Piac

Jóval visszafogottabban jótékonykodott a szokásosnál az elmúlt időszakban a Szerencsejáték Zrt. pénzéből a támogatásosztó leányvállalata: négy hónap alatt mindössze 192 millió forintot osztott szét.

 

A hvg.hu közérdekű adatigénylése nyomán március 13-án frissített szerződéslistára egyszerre töltötte fel 4 hónap – november, december, január és február – adatait a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft., és ebből kiderül, hogy a tavalyi év utolsó két hónapjában mindössze 1-1 kedvezményezettet érdemesítettek támogatásra, idén januárban kilencet, februárban pedig kettőt.

A testület tavaly novemberben egyetlen cégnek adott nettó 5 milliót egy szponzorszerződéssel: a TFSE Csapatsportok Kft.-nek, amit már 2021-ben is támogattak 5 millióval. Ez a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem sportegyesülete mögötti vállalkozás, ami az egyesület és Németh Lajos volt tanszékvezető tulajdona fele-fele részben.

A Szerencsejáték-cég decemberben szintén csak egy sportcélú szponzorációs szerződést között: nettó 8 millió forint értékben a Dunakeszin működő Városi Sportegyesülettel. Itt futsalozott 2011-2013 között a most is a városban élő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve ez az egyesület állami és tao-pénzekből az elmúlt években sok fejlesztést valósított meg – írják.

januári pénzosztáskor már bőkezűbben mérték a támogatásokat: kilencen kaptak 130,5 milliót. Négy támogatási szerződést kötöttek: kapott 6 milliót a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, 5 milliót a Magyar Tehetségkutató és Fejlesztő Egyesület, 5 milliót a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar és 9,5 milliót a Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért.

A most vizsgált négy hónap összesített eredménye szerint is a legmagasabb támogatási összeget az 1100ÉV Kft. kapta, amely vállalkozás fő tulajdonosa Bayer Zsolt publicista, aki emellett a Fidesz 5-ös számú párttagkönyvének 1988 óta, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének pedig 2016 óta tulajdonosa – teszik hozzá.

5 milliós szponzorpénzt kapott a Letteramanti Kft., amely Csáky-Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser – Juhász Ferenc költő lánya és Csáky Attila filmproducer felesége – vállalkozása is, továbbá jelentős összeg, 25 millió jutott a Média a Családért Alapítványnak. Az alapítvány hozta létre a “család megtartó erejéről szóló” újságírói munkákat elismerő Média a Családért-díjat – a díj fővédnöke Lévai Anikó –, és az alapítvány képviselői készítik a Képmás Magazint is.

Februárban a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége kapott 9,5 milliót, míg – a Bayer Zsolt cégével megegyezően – 40 millió az Aréna Média Consulting és Sportmarketing Kft.-nek jutott. Utóbbi régi jó ismerős a szponzorlistán, hiszen például tavaly augusztusban is kapott már 30 milliót. A cég tulajdonosa pedig Rózsa István, az ATV volt elnöke és tavaly december 31-ig igazgatósági tagja. Az ő cége a Rózsa Records Kft. is, amely ugyanaznap, tavaly augusztus 4-én szintén kapott 30 milliót.

 

Fotó: Szerencsejáték Zrt.

 

SOCIAL MEDIA