Így képzeli el egy gyerek a hétvégi nagybevásárlást

Hírek

Gyermekelhízás elleni, országos edukációs programjában azt vizsgálta meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, hogy az általános iskolás gyerekek mit tennének egy hétvégi bevásárlás alkalmával a kosarukba az egészséges táplálkozás jegyében. A fogyasztói kosár összeállítására kiírt pályázatot követően a GYERE Program a második félévben is folytatódik, majd egy tápláltsági állapotfelméréssel zárul.

 

A GYERE Program azzal a céllal jött létre, hogy kisebb, helyi közösségekben előmozdítsa az aktív és egészséges életmód kialakítását és annak hosszú távú fenntartását. A hazai dietetikusok szakmai irányításával most egyszerre 24 olyan településen zajlik a program, ahol van Auchan áruház, mert a projekt teljes egészében az Auchan Alapítvány támogatásából valósul meg.

A tavalyi tanév végén több mint ötezer általános iskolás kezdett bele a dietetikusok által összeállított tanagyag elsajátításába. Eddig olyan nagy élelmiszerkategóriák kerültek terítékre, mint a gabonák, a tej- és tejtermékek, valamint a tojás. Az idei tanév első félévében pedig minden fontos dolgot megtanultak a zöldségekről, a gyümölcsökről, a húsokról, a halakról és az édességekről. A következőkben az olajokról, zsírokról, a megfelelő folyadékfogyasztásról és a helyes arányokról fognak tanulnia diákok, de azt is részletesen megismerik majd, hogy miért fontos az élelmiszercímke, miként tájékozódhatnak róla, hogy később minden szükséges információ birtokában, tudatosan dönthessenek arról, mi kerül a kosarukba.

A programot színesítette és a tananyagot a gyakorlatban mélyítette el az a pályázat, amiben arról adhattak számot a gyerekek, hogy a már tanultak alapján hogyan állítanának össze az egészséges táplálkozás elveinek megfelelő bevásárlókosarat. El kellett képzelniük egy hétvégi nagybevásárlást, és ábrázolniuk kellett a fogyasztói kosár szerintük ideális összetételét, majd meg is kellett indokolniuk, hogy mit, miért tennének bele.

Örömmel láttuk, hogy a gyerekek által összeállított kosarakba nem igazán került cukros üdítő vagy nagy mennyiségű édesség, viszont minden pályázónál volt zöldség és gyümölcs, a pékáruk esetében – amikről egyébként már tanultak – tudták, mi a jelentősége a teljes kiőrlésű változatoknak. Ugyanakkor sokaknál kijött néhány közkeletű táplálkozási tévhit, ezeket különös gonddal fogják kollégáim helyre tenni a GYERE® Program fennmaradó részében” – értékelte a pályamunkákat Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke, aki maga is zsűrizett.

 

Fotó: Ross Sokolovski/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA