3,6%-kal, 199,2 milliárd forintra nőtt a Telekom összbevétele

Hírek

A Magyar Telekom ma közzétette 2022. negyedik negyedévre és egész évre vonatkozó EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A negyedéves pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra.

 

Az összbevétel éves összevetésben 3,6%-kal, 199,2 milliárd forintra nőtt 2022 negyedik negyedévében, az egész év tekintetében pedig 7,8%-kal, 746,7 milliárd forintra emelkedett. A javulás mögött elsősorban a mobil adatforgalomból származó bevételek erőteljes emelkedése és a vezetékes szélessávú bevételek növekedése áll, míg a forint macedón dénárral szembeni gyengülése felerősítette az észak-macedón leányvállalat hozzájárulását.

  • A mobil bevételek 7,3%-kal, 114,7 milliárd forintra nőttek 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a mobil adatforgalmi bevételek továbbra is erőteljes növekedésének köszönhetően, ami ellensúlyozta a hangalapú és harmadik féltől származó készülékexport bevétel csökkenését.
  • A vezetékes bevételek éves összevetésben 6,6%-kal, 62,3 milliárd forintra nőttek 2022 negyedik negyedévében, elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének köszönhetően, amit a mindkét országban tapasztalható ügyfélbázis-bővülés okoz.
  • A rendszerintegrációs (RI) és informatikai (RI/IT) bevételek 17,5%-kal, 22,2 milliárd forintra csökkentek 2022 negyedik negyedévében, mivel a fiskális szigorítások következtében mindkét országban csökkentek a közszféra felé irányuló projektek, emellett a visszaeséshez a Pan-Inform Kft.-t is magában foglaló magyarországi egészségügyi üzletágból származó korábbi bevételek hiánya is hozzájárult.

A közvetlen költségek éves szinten 1,8%-kal voltak alacsonyabbak, és 93,4 milliárd forintot tettek ki 2022 negyedik negyedévében, mivel a bevétel-vezérelt növekedést ellensúlyozta az alacsonyabb követelésekre képezett értékvesztés-képzés.

  • Az összekapcsolási költségek 2022 negyedik negyedévében 2,7%-kal 6,2 milliárd forintra csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a magyarországi, hazai mobilszolgáltatók felé irányuló alacsonyabb kifizetéseket tükrözi.
  • Az RI/IT szolgáltatással kapcsolatos költségek 17,3%-kal, 15,9 milliárd forintra csökkentek 2022 negyedik negyedévében, az alacsonyabb bevételekkel összhangban.
  • Az értékvesztés miatti veszteségek és nyereségek – pénzügyi és szerződéses eszközök (követelések értékvesztése) 1,3 milliárd forinttal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest, és 2022 negyedik negyedévében 3,9 milliárd forintot tett ki. Ennek, oka, hogy alacsonyabb értékben történt a magyarországi működésnél értékvesztés-képzés az ügyfelek fizetőképességének a kedvezőtlen makrogazdasági tendenciák miatti esetleges romlásának következtében, amit mérsékelt a szerződéses eszközök értékvesztése. Ezt részben ellensúlyozta az észak-macedón működésben elszámolt magasabb értékvesztés, amit az éves leírások és az értékvesztési ráták éves kedvezőtlen változásai okoztak.
  • A távközlési adó 2022 negyedik negyedévében 4,1%-kal 6,5 milliárd forintra csökkent az előző év azonos időszakához képest, ami az üzleti ügyfelek alacsonyabb mobilhang-használatát tükrözi.
  • Az egyéb közvetlen költségek 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest 5,8%-kal 61,0 milliárd forintra nőttek a magasabb készülékértékesítési költségek és a roaming kifizetések növekedése következtében.

A bruttó fedezet éves szinten 8,9%-kal 105,8 milliárd forintra javult 2022 negyedik negyedévében, elsősorban a távközlési szolgáltatások magasabb hozzájárulásának köszönhetően.

További részletek: itt.

 

Fotó: Telekom

 

SOCIAL MEDIA