Erőteljes eredményekkel zárta a 2022-es évet a Mercedes-Benz

Hírek

A Mercedes-Benz Group AG (MBG) a magasabb kategóriás személyautókra és a prémium haszongépjárművekre fókuszált, amely az erős költségoptimalizálással együtt hozzájárult az EBIT tavalyi évhez viszonyított 28 százalékos növeléséhez, amely 20,5 milliárd eurót eredményezett, összesen 12 százalékkal növelve a bevételt 150 milliárd euróra ugyanezen időszak alatt.

 

„Sikeresen átalakítottuk a Mercedes-Benz-t egy még nyereségesebb vállalattá, annak köszönhetően, hogy a kívánatos termékekre koncentráltunk, valamint határozottan ragaszkodtunk árréseinkhez és költségmenedzsmentünkhöz.  A makrogazdasági és a globális eseményeket nem tudjuk szabályozni, de a 2022-es év kiválóan bizonyítja így is, hogy a jó irányba haladunk” – mondta Ola Kaellenius, a Mercedes-Benz Group AG vezetője.

„Az erőteljes pénzügyi eredmények mellett a csapatunk tovább gyorsította vállalatunk tempóját, amellyel vezető szerepre törekszik az elektromos technológia és az önvezetés terén. Átalakulásunk következő fejezete 2022. február 22-én, Kaliforniában fog bemutatkozni a Mercedes-Benz stratégia update megbeszélésen, amely a Mercedes-Benz operációs rendszerre (MB.OS) koncentrál” – tette hozzá.

 

Felgyorsult átalakulás

A Mercedes-Benz kibővítette tisztán elektromos járműkínálatát 9 személyautóra és 4 haszongépjárműre, beleértve az új EQS SUV és EQE SUV modelleket, valamint a nemrégiben bemutatott új eSprintert. A zéró emissziós járművek előállításának növelése érdekében a Mercedes-Benz átalakította a személyautó- és haszongépjármű-gyártását, valamint új szerződéseket kötött a beszállítókkal. A Mercedes-Benz akkumulátorcelláit a Contemporary Amperex Technology Co., Ltd (CATL) új, debreceni gyára biztosítja majd. Emellett a vállalat évente átlagosan 10.000 tonna lítium-hidroxid beszállításáról szóló szerződést kötött a Rock Tech Lithium Inc. kanadai-német startuppal. Továbbá a Mercedes-Benz bejelentette terveit egy globális, nagyfeszültségű töltőhálózatra vonatkozóan, amelynek állomásai Észak-Amerikában, Európában, Kínában és egyéb főbb piacokon is elérhetők lesznek.

 

Befektetések, szabad cash flow és likviditás

Az iparági szabad cash flow a megelőző időszakban elért 7,9 milliárd eurós szintről 8,1 milliárd euróra emelkedett. Az iparági nettó likviditás a 2021-es év végén jegyzett 21 milliárd euróról 22,6 milliárd euróra nőtt. A csoport összesen 3,5 milliárd euró befektetéssel rendelkezik az ingatlanok, a gyárak és a felszerelések tekintetében. 2022-ben a kutatási és fejlesztési költések 8,5 milliárd eurót tettek ki, a megelőző év 9,1* milliárd eurós költéshez képest.

 

Divíziós eredmények

A kihívásokkal teli makro ökonómiai környezetben a Mercedes-Benz Cars összesen 2.040.719 darab autót értékesített, amely 5 százalékos növekedést jelent a megelőző időszakhoz képest. 149.227 darab példánnyal az elektromos járműveket a fókuszba helyező stratégiának megfelelően a Mercedes-Benz erőteljes értékesítési eredményeket mondhatott magáénak a tisztán elektromos járművek esetében, a smartot is beleértve – mindez 67 százalékos növekedést jelent. A Top-End kategória értékesítései 8 százalékkal nőttek különösen az S-osztály 6 százalékos növekedése, valamint a tisztán elektromos EQS sikere okán, amelyből több mint 23.400 darab talált gazdára. A negyedik negyedév sikerült a legjobban a tisztán elektromos zászlóshajó számára, valamint a Mercedes-Maybach új rekordévet zárt 41 százalékos növekedéssel. A C-osztály és legnépszerűbb modellként a GLC, valamint az új EQE erős értékesítési számai a Core szegmens 9 százalékos növekedéséhez járultak hozzá. A korrigált árbevétel arányos jövedelmezőség (RoS) a Mercedes-Benz Cars esetében 14,6 százalékra emelkedett a tavalyi 13,1 százalékról. A negyedik negyedévben egyes beszállítók számára történt előrefizetés, valamint az a németországi munkavállalóknak fizetett úgynevezett „inflációs bónusz” ellenére a korrigált árbevétel arányos jövedelmezőség aránya így is magas, 13,4 százalékos értéken maradt – írják.

 

SOCIAL MEDIA