Shoichiro Toyoda egykori elnöktől búcsúzik a Toyota

Hírek

A Toyota szomorúan tudatta, hogy a vállalat egykori elnöke és örökös tiszteletbeli elnöke, Dr. Shoichiro Toyoda múlt héten, 97 éves korában elhunyt. Dr. Toyoda, aki a cégalapító Kiichiro Toyoda fia és a mostani elnök, a március végével leköszönő Akio Toyota apja, 1952-ben kezdte meg a pályafutását a márkánál.

 

Az 1925-ben született Shoichiro Toyoda 1952-ben a Nagoya Egyetemen folytatott mérnöki tanulmányai zárultával, diplomája megszerzését követően, 27 évesen kezdte meg munkáját a Toyotánál. Később mérnöki doktorátust szerzett, disszertációját az üzemanyag-befecskendezés témában írta.

Dr. Toyoda hosszú pályafutása során számos pozíciót töltött be változatos területeken, munkájának kiemelt területei az autótechnika és a a minőségellenőrzésen voltak. 1961-ben ügyvezető igazgató lett, 1967-ben vezető ügyvezető igazgatóvá, majd 1972-ben ügyvezető alelnökké léptették elő. Ezután 1981-ben a Toyota értékesítési szervezetének elnökévé nevezték ki. Az értékesítési és termelési szervezetek 1982-es egyesülését követően az újonnan alapított Toyota Motor Company elnöke lett, majd később, 1992 és 1999 között az igazgatótanács elnökeként szolgált, ez idő alatt, 1997-ben született az egész autóipart új irányba terelő, az elektromos forradalmat útjára indító öntöltő hibrid elektromos Toyota Prius.

Dr. Toyoda 57 évig volt az igazgatótanács tagja, majd 2009-től haláláig a tiszteletbeli elnöki posztot töltötte be. Dr. Toyoda legidősebb fia a jelenlegi elnök-vezérigazgató, Akio Toyoda. A temetési szertartáson csak a közeli családtagok vesznek majd részt. A Toyota egy későbbi időpontban tart búcsúztatót.

 

SOCIAL MEDIA