Lekváros, túrós, kakaós vagy mogyorókrémes?

Tejszínhub

A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert és mindenki szereti, de még egy ilyen egyszerűnek tűnő finomságot is könnyű elrontani. A Palacsinta világnapja alkalmából a Gorenje szakértői összegyűjtöttek néhány tippet, amely garantáltan segít nekünk a tökéletes palacsinta elkészítésében, miközben a konyhánk tisztaságára is ügyelünk.

 

Talán kevesen tudják, de a Palacsinta világnapja mindig a húsvét előtti 47. napra, húshagyó keddre esik, amely egyben a farsangi időszak végét és a negyven napos böjt kezdetét is jelenti. A palacsinta a világ minden részén ismert és olyan sokféle változata van, hogy felsorolni is nehéz lenne. Története egészen a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol inkább egy lepényszerű tésztára hasonlított. Az elmúlt évezredekben ugyan nem változott lényegesen a palacsinta alapkoncepciója, mégis olyan sokszor tovább gondolták, hogy ma már gyakorlatilag minden országnak megvan a saját palacsintája. Magyarországon a leggyakrabban lisztet, tojást, cukrot, sót és ásványvizet felhasználva készítik el a tésztát, majd tűzhelyen, serpenyőben sütik ki a palacsintákat.

 

Megérzés vagy mérés?

Ugyan sokan szinte csak a megérzésüket követve keverik ki a palacsintatésztát vagy esetleg a nagymamájuk praktikáit ellesve próbálkoznak, mégis fontos lenne, hogy a hozzávalókat inkább egy receptet követve, pontosan adagolják ki. A lisztet konyhai mérleg segítségével lehet kimérni, a vizet vagy a tejet pedig a tojás hozzáadását követően, keverés közben, fokozatosan… Ízlés szerint sót és cukrot is lehet és kell is használni, utóbbiból viszont nem kell sok a tésztába, mert a palacsinta könnyen elég, ha nagyon cukros, így érdemes ismét a konyhai mérlegre hagyatkozni.

 

A vékony palacsinta titka

Nem meglepő módon, Magyarországon vékonyan szeretik a palacsintákat, de ehhez elengedhetetlen a csomómentes tészta. A preferált alapanyagok pontos kimérése után érdemes gépi habverő segítségét igénybe venni ahhoz, hogy elérhető legyen a tökéletes tésztaállag. A legjobb, ha olyan eszközt használnak, amely keverőtállal is rendelkezik, mert így lényegesen könnyebb az egész folyamat.

 

Rövid pihentetés

Szakértők szerint a tökéletes palacsinta egyik fontos titka, hogy a tészta kikeverését követően hidegben kell pihentetni és nem azonnal kisütni. Az a legjobb, ha egy rövid időre hűtőszekrénybe teszik, de közben folyamatosan figyelemmel kísérik. Viszont nem árt óvatosnak lenni: a hideg hatására a tészta összeállhat és ismét vízre vagy tejre lehet szükség, hogy visszanyerje eredeti, folyékony állagát.

 

Fotó: Fa Barboza/unsplash.com

 

SOCIAL MEDIA